Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homo-sapiens-ludens

Marketing

2 ISUS: JEDINSTVEN, NEUSPOREDIV, PREKRASAN- u svom svjedočanstvu

Tekstovi koji slijede zapisani su u knjizi "Zašto se isplati biti kršćaninom", Norbert Lieth (Warum es sich lohnt, Christ zu sein, Verlag Mitternachtsruf, mitternachtsruf.com)

U Ivanovom evanđelju nalazimo brojna Isusova svjedočanstva o Njemu samome, primjerice:

"Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni neće ogladnjeti, i tko vjeruje u mene neće ožednjeti nikada" (Ivan 6,35).


" Ja sam svjetlo svijeta: tko mene slijedi neće hodati u tami, nego će imati svjetlost života" (Ivan 8,12).

"Ja sam vrata: tko kroz mene uđe, spasit će se; i ulaziti će i izlaziti i pašu nalaziti" (Ivan 10,9).

"Ja sam Patir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce" (Ivan 10,11).

"Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene vjeruje- ako i umre- živjet će" (Ivan 11,25).

"Ja sam put, istina i život: nitko ne dolazi k Ocu osim po meni" (Ivan 14,6).

"Ja sam istinski trs, a Otac moj je vinogradar" (Ivan 15,1).

Kad mu je Samarijanka rekla: "Znam da dolazi Mesija, koji se zove Krist. Kad on dođe, sve će nam objaviti", Gospodin Isus joj je odgovorio: "Ja sam taj: ja koji ti govorim" (Ivan 4,25-26).

Na Pilatovo pitanje: "Onda si ipak kralj?" Isus je odgovorio: "Ti kažeš da ja jesam kralj. Ja sam se zato rodio, i zato sam došao na svijet: da svjedočim za istinu. Svatko tko je od istine, sluša moj glas" (Ivan 18,37).

Sva ta svjedočanstva čuli su i Isusovi učenici, a vidjeli su i Njegova djela. Uzmimo da možemo sresti neke od prvih kršćana i upitati ih zbog čega su postali kršćanima. Razgovor bi možda tekao ovako:

Petar
"Petre, zašto si ti, u stvari, postao kršćaninom? Ti si bio čovjek koji je znao što hoće. Imao si svoje zvanje i pristojnu plaću. Bio si sretno oženjen i očigledno si imao dobru i dragu punicu. Bio si rođeni vođa i pravi Izraelac koji je čvrsto stajao s obje noge na zemlji. Dobro si znao što želiš. Uz to, nisi bio takav da dugo oklijevaš, nego si brzo potezao mač. Zašto si ti postao kršćaninom? Molim te, odgovori nam to u par riječi."

"Na to uistinu mogu odgovoriti kratko i jezgrovito. Znate da sam mu rekao: (Ivan 6,69), kao i: (Matej 16,16). Drugim riječima, ja i ostali što su bili apostoli zajedno sa mnom, živjeli smo s Njim, slušali ga i upoznali, jer smo oko tri godine gotovo svakodnevno bili s Njim. Stoga sam sada posve siguran: Isus je uistinu obećani Krist! Zbog toga sam ja, kao Židov, povjerovao u Isusa."

Pavao
"Pavle, a zašto si ti postao kršćaninom? Ipak si ti bio farizej i svom si se snagom zalagao za Božji zakon. Bio si intelektualac, obrazovan čovjek. No mrzio si Isusa i Njegovu crkvu te si je progonio ne prezajući ni od prolijevanja krvi. Isusove sljedbenike si htio prisiliti da se odreknu Njegova imena. Zašto je danas sve potpuno drugačije?"

"Isusov sljedbenik sam postao zato što se, kad sam bio na putu za Damask da i ondje progonim kršćane, dogodilo nešto nesvakidašnje: A ja upitah: On odgovori: (Djela 26,13-15).

"To je tada dovelo do velikog zaokreta u tvom životu. Ali, Pavle, kako razmišljaš danas? Prije toga što si doživio kod Damaska sa svom si se revnošću zalagao za to da ugušiš vjeru u Isusa. Kao visokoobrazovani farizej sasvim sigurno si mogao ostvariti dobru karijeru."

" (Filipljanima 3,8). (Djela 20,24)."

Ivan
"Ivane, zašto ste ti i tvoj brat Jakov postali kršćanima i ostavili lađu svoga oca, napustivši tako i svoj položaj i zanimanje? Pa ipak ste vi bili 'pravi momci', tako da su vas čak nazivali ! Kakvi ste bili, nije vam se valjalo zamjeriti. sada pak tebe, Ivane, nazivaju Apostolom ljubavi. Molimo te, objasni nam to!"

"Rado: (1.Ivanova 1,1.2).

"Netko je to ovako prepričao: "

"Ti, dakle, danas tvrdiš ad je Isusov život, kao i život koji On daje, vječan?"

"Naravno, jer: (1.Ivanova 1,3)."

"Ivane, oprosti, ali jesi li ti siguran da si normalan? Mislim, znaš li uopće što govoriš? Znaš li da tim izjavama Isusa Krista postavljaš iznad svakog čovjeka koji je ikada živio? Jesi li svjestan da mu pripisuješ veličinu kojom On uvelike nadvisuje druge ?"

"Dakako! Božji sin se utjelovio i živio među nama ljudima. (Ivan 1,14)."

"Ali, Ivane, ne pretjeruješ li malo previše? Znaš li da time tvrdiš da se u Isusu vidi Oca. Time, očigledno, ciljaš na Šator sastanka opisan u Bibliji. Ondje se otkrila Božja slava, a ti sada tvrdiš da je ta slava Isus. Kad bi te samo Izraelci čuli...!?"

"Ne bojte se, jako dobro znam što govorim. Jer (Ivan 1,18)."

"Ivane, dopusti da ti na te tvoje riječi pročitam jednu primjedbu, koju je napisao neki tumač Svetoga pisma: Nije li tako? Uvjeren sam da se slažeš s time."

Samarijanci iz Sihara
Što se tiče Samarijanaca iz Sihara, tamo se radilo o muškarcima, ženama i djeci; starima i mladima. Pitanje za te ljude glasi:"Zašto ste vi postali kršćanima? Niste valjda dopustili da vas se nagovori na to?"

"Ne, nismo; i to smo jasno rekli ženi koja nam je pričala o Isusu: (Ivan 4,42)."

Zapovjednik pod križem
"Tolike si ljude vidio kako umiru na križu, a zapovjedao si i tijekom Isusova raspeća. Osim toga, rimski je car bio tvoj bog, kome si bio potpuno predan. O njemu je ovisio tvoj posao, tvoja plaća, tvoja budućnost, pa i sam tvoj život. Držim da je tvoj položaj zapovjednika zahtijevao zrelost i opreznost, bio si prokušan u borbi..."

"Da bio sam navikao na mnogo toga. Poznavao sam mnoge ljude, među njima junačke vojnike i divljenja vrijedne, plemenite časnike. Vidio sam mnoge kako umiru, proživio njihove posljednje trenutke i naslušao se kako jauču, psuju, plaču i jadikuju. Ali nitko nije umro kao što je umro Isus! Čuo sam ga kako se moli za one koji su ga razapinjali. Vidio sam kako u svojoj neizrecivoj muci govori svojim učenicima i majci. Bio sam svjedokom toga kako je jednome od onih što su bili razapeti s Njim, koji mu se pokajnički obratio, obećao nebesko kraljevstvo. I čuo sam da kako je na svršetku svog života uzviknuo: Tko od nas može na svršetku svog života ustvrditi nešto što se približno može usporediti s time? Što se tiče cjelokupnog Isusovog života, On je sve napravio ispravno i savršeno dovršio. To mi ne daje pravo ni za koji drugi zaključak, osim ovoga: (Marko 15,39)."

Mogli bismo tako nastaviti pa Pilata koji je Isusa osudio na smrt upitati: "Što ti misliš o tom čovjeku?" - "Ne nalazim na njemu nikakve krivice" (Ivan 19,4.6).
Što tvrdi čovjek koji je izdao Isusa? "Judo, što ti kažeš o Isusu?" - "Sagriješih predavši krv nedužnu!" (Matej 27,4).

Što o Njemu veli Ivan Krstitelj?- "Evo Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta!" (Ivan 1,29).

Što veli apostol toma? "Gospodin moj i Bog moj!" (Ivan 20,28).

A nebeski anđeli, što su oni ustvrdili onoga dana kad se Isus rodio? - "Danas vam se u Davidovom gradu rodio Spasitelj, koji je Krist- Gospodin" (Luka 2,11).

A što sam vječni Bog i Otac tvrdi o svome Sinu?- "Ovo je moj ljubljeni Sin, u kojemu mi je zadovoljstvo. Njega slušajte!" (Matej 17,5).

Naši suvremenici

I naši suvremenici svjedoče o tome kako su upoznali Isusa Krista i kakav je to učinak imalo na njihov život:
"Za svoje mladosti sam čuo mnogo o živom kršćanstvu. Studirao sam teologiju i postao evangelički župnik, ali sam mnogo godina bio župnik bez Isusa. Mnogo sam se bavio društvenim i drugim pitanjima, i pokušavao pomoći tamo gdje sam vidio potrebu. Ali sada znam da mi je u svemu tome nedostajao jedan odlučujući doživljaj. Sada je Isus moj Gospodin, sada imam Njega; to jest On je pronašao mene. Sada sasvim drugačije obavljam svoju župničku dužnost: pokušavam ljudima govoriti o Isusu i dovoditi ih Njemu. Moje zanimanje za ostala pitanja nije se umanjilo, nego produbilo; ali sada je moja najveća želja pomagati u izgradnji Isusove Crkve, i putem toga doprinijeti rješavanju mnogih drugih pitanja."

"Dvadeset i tri godine sam bio nevjeran svojoj supruzi, ali me ona sada voli više nego ikada, premda sam u zatvoru. Kad tijekom prvih dana provedenih u zatvoru nisam vidio više nikakva izlaza ni perspektive za svoj život, htio sam počiniti samoubojstvo; ali sve je ispalo sasvim drugačije. Gospodin to nije dopustio i našao sam čvrstu vjeru u Gospodina Boga. Odmah sam pisao ženi i zamolio da mi pošalje Bibliju. Učinila je to, napisavši mi: Nikada u životu nisam plakao kao tada kad sam prvi put čitao Bibliju koju smo dobili na dar za vjenčanje. Zbog toga sam najprije morao u zatvor!- jer prije , kako glasi naslov jednog traktata što ga je izdala vaša izdavačka kuća, a koji mi je netko poklonio. No sada znam što je najvažnije u životu: slijediti Isusa!"

O. Hallesby, znameniti norveški teolog, u svojoj knjizi "Kako sam postao kršćaninom", piše:

"Oni drugi, koji su došli prije Krista, mogli su samo reći kakav bi čovjek trebao biti; ali Isus nam je to pokazao u vlastitom životu. On nije samo ukazivao na uzor, nego je On sam bio Uzor; On je to doista živio pred našim očima. ...Mnogi su tijekom povijesti smatrali da moraju poboljšati Isusov uzor, ali ga nitko nije dosegnuo ni nadmašio. ... U svakom slučaju, moja je savjest pristala uz Njega. Kad vidim Isusa, moja savjest govori: Da, takav bi trebao biti čovjek. ... uviđam i da je sam Isus svojom izričitom zadaćom smatrao to da bude Otkupitelj. On je naš primjer, naš uzor, ali On nikada nije rekao da je to razlog zbog kojeg je došao. Naprotiv, on je u mnogim prigodama izričito rekao da je došao , kako bi . ... Ja nisam bio prisiljen postati kršćaninom. Mogao sam izabrati što god sam htio. Upravo je to bilo ono najstrašnije; ali morao sam izabrati.

Htio sam reći nešto o tome zašto sam postao kršćaninom. Sada mi je lako odgovoriti na to pitanje: Nakon svog susreta s Isusom nisam se više usuđivao nastaviti sa svojim starim životom ispunjen lažima. Zato sam odlučio slijediti Isusa. I neka za taj izbor bude slavljen Bog, sada i u vječnosti."

Sva navedena svjedočanstva slažu se s onime što je jednom, na temelju poslanice Filipljanima 2,9 "Stoga ga je Bog i preuzvisio i darovao mu ime koje je iznad svakog imena", netko rekao o Isusu: "Za mnoge je Isus samo lik pogodan za kakvu sliku, glavni junak romana, krasan lik za kakav kip ili tema za pjesmu. Ali onima koji slušaju Njegov glas, koji su iskusili Njegovo oproštenje i osjećaju Njegove blagoslove, On je toplina, svjetlost, radost, nada i spasenje, prijatelj koji nikada neće iznevjeriti, koji nas podiže kad nas drugi pritišću."

I Ron Dunn je primjetio:

"Nikada nećemo znati je li Isus sve što nam treba dokle god On ne postane sve što imamo. A kad Isus postane sve što imamo, tada, i samo tada, otkrit ćemo da je Isus uistinu sve što nam je potrebno."


Post je objavljen 03.04.2013. u 15:14 sati.