Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homo-sapiens-ludens

Marketing

1 ŽAŠTO SE ISPLATI BITI KRŠĆANINOM? Uvod

Tekstovi koji slijede zapisani su u knjizi "Zašto se isplati biti kršćaninom", Norbert Lieth (Warum es sich lohnt, Christ zu sein, Verlag Mitternachtsruf, mitternachtsruf.com)

To si pitanje svakako trebamo postaviti, premda živimo u takozvanom kršćanskom svijetu na koji su utjecala mnoga povijesna zbivanja što ih mnogi povezuju s kršćanskom baštinom. Ali što je za nas kršćanstvo i što to istinski znači biti kršćaninom?

Jednom je kralj Friedrich Veliki pozvao u goste Voltaire-a, uvjerenog ateistu. Prigodom zdravice Voltaire je podigao svoju čašu i podrugljivo izjavio:"Svoje mjesto u Nebu dajem za jednu prusku marku." Nakon nekoliko trenutaka neugodne šutnje jedan od dvorskih uzvanika obratio se Voltaire-u odgovorivši mu:"Dragi gospodine, mi u Pruskoj imamo zakon po kojemu svatko tko želi nešto prodati, najprije mora dokazati da mu to što je u pitanju uistinu pripada. Možete li vi dokazati da imate mjesto u Nebu?"

Imati mjesto u Nebu- o tome se radi! Biblija nas naučava što je preduvjet za to: istinska životna povezanost s Isusom! To se događa putem duhovnog preporoda, to jest nanovorođenja (obnove srca), a nanovo se rađamo na temelju osobne vjere u Isusa Krista.

Onaj tko je nanovo rođen, kao što veli Isus u svojoj Riječi, u svom srcu ima svjedočanstvo Svetoga Duha: "Uistinu sam spašen." To ne treba shvatiti kao uznositost. Upravo suprotno: to je poniznost, jer takav čovjek više ne gradi na sebi samome i na svojim djelima, nego samo na Isusu Kristu. Takav je čovjek za sebe priznao da je grešnik i uvidio da se ne može spasiti ni putem dobrih djela ni bilo čega drugog. Zbog toga je i došao k Isusu s molbom:"Spasitelju, molim te, spasi me!" Gospodin tu molitvu ne samo da je saslušao, nego i uslišao. Posljedica toga jest da je Sveti Duh tome čovjeku u srce usadio svjedočanstvo:"Sada si Isusovo vlasništvo; spašen si!"

Isus: jedinstven, neusporediv, prekrasan

Isusa se ne može usporediti ni sa čim i ni sa kim drugim! On je Krist, Sin živoga Boga- stoga se isplati biti kršćaninom! Nitko nije pokrenuo svijet kao On.
To da je On uistinu jedinstven, neusporediv i prekrasan proročki je zapisano već i u Pjesmi nad pjesmama. U njoj je slikovitim jezikom opisana Salomonova ljubav prema njegovoj nevjesti, ali ona ujedno ukazuje na Božju ljubav prema Njegovom narodu, Izraelu, kao i na Isusovu ljubav prema Njegovoj Crkvi: "Što je tvoj ljubljeni više negoli drugi ljubljeni, o najljepša među ženama? Što je tvoj ljubljeni više negoli drugi ljubljeni da nas tako zaklinješ?"- "Moj je ljubljeni bijel i rumen, najistaknutiji između njih deset tisuća. Glava je njegova kao zlato najčišće, a njegovi su uvojci gusti i crni poput gavrana. Oči su njegove kao oči golubova kraj voda tekućica, oprane mlijekom i prikladno usađene. Obrazi su mu kao gredica s mirisnim biljem, kao dražesno cvijeće; usne su mu kao ljiljani što kaplju smirnom miomirisnom. Ruke su mu kao zlatno prstenje optočeno berilom; trbuh mu je kao svijetla bjelokost prekrivena safirima. Noge su njegove kao stupovi od mramora postavljeni na podnožja od čistog zlata; izgledom je kao Libanon, sjajan kao cedrovi. Usta su mu nadasve slatka: da, sav je dražestan. To je moj ljubljeni, to je moj prijatelj, o kćeri jeruzalemske" (Pjesma nad ojesmama 5, 9-16).

Post je objavljen 29.03.2013. u 12:31 sati.