Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mamavolisina

Marketing

Prvo papanje :) 2.dio

Kako bi olakšali neka možda općenita pitanja o količini koju treba bebi dati da papa, evo još nekoliko prijedloga (hvala curama sa jedne facebook grupe na vremenu i savjetima koje su podijelile samnom sretan )
Dakle. Uvodite nove namirnice jednu po jednu kako bi se dijete naviklo na novi okus.
Napravite razmak od 4-5 dana između uvođenja nove hrane kako biste mogli utvrditi moguće alergijske reakcije.
U početku dajte vrlo male količine hrane (1-4 žličice) i polako povećavajte količinu hrane.
U hranu za dojenčad do 1. godine života ne stavljajte sol, začine niti šećer.
Hranu u prvih 6 mjeseci treba naribati i pasirati, a kasnije samo usitniti, jer beba uči žvakati iako nema (sve) zube.
Ako dijete ne pije dovoljno mlijeka treba ga dodavati u kašice od povrća, voća i žitarica. Dnevna količina mlijeka u prvoj godini života ne smije biti manja od 500 ml.
Kašice se daju žličicom, a tekuća hrana se preporuča davati iz čaše.
Treba izbjegavati uzimanje zaslađenih sokova, naročito kod i nakon uspavljivanja. Sok se daje nakon obroka.
Hrana koju treba izbjegavati u 1. godini života jer izazivaju alergija i mogu izazvati gušenje: kikiriki, bademi, lješnjaci, kokice, tvrdi bomboni, grožđice (cijele) i sve drugo što je potrebno prožvakati prije gutanja.
Hrana koja može izazvati alergiju: kravlje mlijeko, med, orasi, bjelanjak jajeta, citrusno voće (limun, naranča, mandarine), jagode, čokolada, žitarice, morski plodovi itd.
Kod djeteta koje je već pokazivalo znakove alergije ili postoji alergija u obitelji, dohranu treba kasnije i opreznije uvoditi.
Na alergijsku reakciju na hranu treba posumnjati kada se nakon davanja pojave: probavne smetnje - nadimanje, plinovi, proljevasta stolica, promjene na koži - osip, svrbež, crvenilo, oticanje usana i kapaka.
I nešto što bi vam znatno moglo pomoći: uvijek bebu pripremite na to da će uskoro papati, tako što pripremate hranu u njegovoj nazočnosti, pričajte da će papati nešto fino sretan Kada bebi dajete prve kašice, neka ne bude ni sita ni gladna.
Normalno je da se beba mršti na prvi zalogaj svake kašice. To zapravo znači da upravo degustira novi okus koji joj se odjednom našao u ustima. Pokušajte na to reagirati pozitivno, osmijehom, veselim zvukom ili nečim što vaša beba inače voli čuti od vas! Nikada nemojte praviti kisele grimase ako djetetu dajete namirnicu koju sami ne volite jesti, npr. špinat (mišljenja o njemu su podjeljena, meni je onako, nit ga volim nit ga ne volim!)
Nemojte dijete prisiljavati da jede više nego što traži. Ako prvi puta ne uspijete dati kašicu djetetu, pokušajte neki drugi put s tom namirnicom. Ako vidite da beba neku namirnicu izričito ne voli jesti, probajte ju zakamuflirati s nekom drugom namirnicom koje će biti više u kašici nego one koju dijete ne voli. Pokušajte uskladiti svoje obroke sa bebinim tako da jedete zajedno za stolom.
Često se beba voli zabavljati s nečim dok je hranite. Ponudite joj žličicu s kojom se može igrati dok jede. Kada bude malo spretnija, i sama će pokušati staviti njome nešto hrane u usta. Svaku novu namirnicu koju beba prvi puta probava treba dati u prijepodnevnim satima, tako da se lakše uoče i spriječe eventualne burne ili neugodne reakcije na hranu ili alergijske reakcije.


Post je objavljen 26.03.2013. u 22:39 sati.