Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack-ski

Marketing

SKIJAŠKI DAN 42. - Krvavec, Slovenija (22.03.2013.)

Uvijek se teško probuditi rano ujutro i onda voziti dva sata do Krvavca. Ali troje nas se skupilo pa je put zanimljiviji i nisi rekao ni keks, a već si na Krvavcu. Danas je prekrasan sunčan dan, idealan za skijanje, i očito je to shvatilo pola Slovenije jer je kolona autiju počela još na izlasku za Krvavec s autoceste. Iako je 08:45 parkinzi su prepuni i mi nalazimo mjesto tek na osmici. Ne preostaje drugo, nego koristiti onaj besplatni parking bus. Nikada nisam bio parkiran toliko daleko od gondole.
Ipak, unatoč količini autiju na parkingu, ulazak u gondolu je bez čekanja. Gore je situacija nešto drugačija. Ljudi ima i definitivno ih je previše za skijalište ovakvih gabarita: čekanje na žicu do pet minuta, ali i na stazama ih je previše da jednostavno te strah pustiti malo skiju jer neprestano imaš osjećaj da će ti netko iznenada podletiti pod skiju (kao što mi se uostalom jednom prilikom skoro i dogodilo pred kraj dana). Jer ima danas jako puno skijaša koje je milina gledati sa žice kako skijaju, ali ima nažalost i puno nepredvidivih lelujala koji pokušavaju svladati neku crvenu ili crnu stazu. To me je oduvijek fasciniralo kako samo imaju hrabrosti upustiti se na crnu ili crvenu stazu, a očito je da nisu svladali ni osnove skijanja?! Moram priznati da je nakon Amerike teško se prilagoditi ovoj slici jer na američkim skijalištima početnici se ipak drže staza za početnike i rijetko ih se viđa na onima težima.
Snijega na Krvavcu ima, i na stazama i izvan njih, i ne sjećam se kada ga je toliko bilo na Krvavcu 22.03. što samo daje nadu da bi Krvavec ove godine mogao potrajati do prvog maja. Naravno da ga nema ni približno 180cm koliko stoji na njihovoj službenoj webstranici, ali sasvim ga je dovoljno i na stazama ne izbija zemlja ni na jednom dijelu. Čak je moguć i off piste, što su neki skijaši radili na 'neteptanoj progi Zvoh' i na dijelu ispod stupa. Staze ujutro beton. Toliko su tvrde da moje skije, servisirane točno pred odlazak u Ameriku, ne režu jer je za ovakve staze potrebno imati odlično naoštrene rubnike. Skije jednostavno proklizavaju, sve dok nisam odlučio otići u servis kod gondole i naoštriti rubnike. Uzeli su mi 15 eura, ali skijanje na današnjem Krvavcu prije oštrenja rubnika i ono nakon je neusporedivo. Elanice sada režu poput najoštrijeg noža i moguće je malo pustiti skiju. Leda nema i nisam vidio ni dijelić leda skroz do kraja dana, ali staze su ujutro zaiste bile jako jako tvrde. Beton. Nije to nešto što volim, ali glavno da nije led. Oko 13 sati nastao je očito masovni egzodus skijaša s planine (valjda netko i radi u ovoj Sloveniji jer ipak je petak, a ne vikend) jer su u drugoj polovici dana na žicu ulazi direkt. Staze su malo popustile, snijeg je postao puno mekši, ali i dalje je to daleko od onog proljetnog snijega na kojem bismo trebali skijati u ovom dijelu sezone. Hupsera je minimalno i mekani su tako da mi je sada veću užitak skijati na takvom snijegu, nego na onom betonu ujutro. Ali, sve u svemu, jedan odličan skijaški dan. Samo neka nam potraje ovakav Krvavec!
Iznenađenje dana: popeglali obje staze na Križišču - onu desnu, ali i onu lijevu, koju valjda već dvije godine nisam vidio popeglanu!


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 31.7
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 1574.7
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 4
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 73.5 km/h




Post je objavljen 22.03.2013. u 09:39 sati.