Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PORTAL PagFOTO.info – drugi dio !




Danas je definitivno sigurno da je fotografija dokument, dokument jednog vremena, premda ona ima i svoju umjetničku vrijednost.
Crno-bijela fotografija je svevremenska. Ona nosi poruku, neki smisao, nosi osjećaje, a kroz fotografiju nismo zaustavili bilo koji trenutak, već onaj pravi.
Osobno sam fasciniran crno-bijelom fotografijom iz razloga što je to fotografija na kojoj sam gradio svoja znanja iz fotografiranja i fotografije, i što na većini fotografija koje su predstavljene na portalu PagFoto, prikazuju nedavnu prošlost mojeg grada.
Fotografije su postavljene u 10. zadanih kategorija i ukupno ih je 29. Sljedom ću predstaviti te fotografije
U kategoriji - crno-bijele: samo je jedna fotografija koja prikazuje kip Jurja Dalmatinca na pijacu prije postavljanja kipa na postolje.



U kategoriji – generacije: prikazano je pet fotografija, a ja ću izdvojiti fotografije moje generacije, mojih školskih kolegica i kuma, premda su i ostale svjedoci jednog vremena koji je iza nas.







U kategoriji – gradska jezgra: prikazane su dvije fotografije, i obje fotografije zaslužuju da budu prikazane na blogu.




U kategoriji - karnevalsko doba: prikazane su četri fotografije, sve zorno prikazuju paški karneval.






U kategoriji - ljudi i zanimanja: obje fotografije osim što različito prikazuju zanimanja, ali pokazuju i ljude koje više nema među nama.




U kategoriji - nošnja i običaji: dvije fotografije koje svjedoče koliko Pag ne može bez svoje nošnje.




U kategoriji – panorama: definitvno imamo zabilježeno vrijeme koje se više ne može vratiti.






U kategoriji - ploviti se mora: dvije su fotografije, prva koja prikazuje paški kaić sa oznakom PG-10, te druga fotografija koja je fotografirana sa digitalnim foto aparatom.




U kategoriji – portret: imamo četri fotografije koje prikazuje različite ljude, a od njih su i dvojica slikara i kipara pored svojih djela, pažanin Ivan Mirković i prof. Zdravko Matković. Iako sam prisustvovao otkrivanju spomenika paškoj čipkarici, nisam uspio fotografirati autora kipa, koji je bio u blizini, jer sam jednostavno ostao bez baterija i tako mi je propala akcija, da svu trojicu autora paških kipova imam fotografiranih pored svojih djela.






U kategoriji - priča soli: fotografije koje svjedoče o povijesti paške solane.





Svojim fotografijama sam htio ljubiteljima fotografije u Pagu, onda i sve pažane, kao i one koji dolaze na ovaj portal vratiti malo u povijest i nadam se da sam u tome i uspio jer su ukupno 12 438 puta pogledane ove fotografije.


Post je objavljen 21.03.2013. u 10:57 sati.