Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Basho zapisa:

VEČERNJA IZMAGLICA,
RAZMIŠLJAJUĆI O PROŠLOSTI –
KAKO JE SVE TO TAKO DALEKO.

Što Basho misli sa ovim haiku? On je jedan od najznačajnijih zen majstora... On kaže da to što je danas veoma značajno za vas, što vam stvara tako mnogo ozbiljnosti, tako mnogo patnje, neće imati nikakvog smisla nakon nekoliko godina. To će biti tako daleko, veoma udaljeno, da ćete pomisliti da ste to samo sanjali. Sva patnja koja vam je tada bila data je iščezla.
Shvatajući to, samo pogledajte unazad: na svakoj tački u prošlosti ćete naći sebe obuzetog patnjom, tjeskobom, tugom, neuspjehom. Ali sada je sve to samo nalik pisanju po pijesku. Povjetarac dune i svo pisanje nestane, ili ako plimni talas naiđe odnese sve napisano, i ostavi za sobom samo čisti pijesak bez ikakvog potpisa.
Bashova pažnja je usmjerena na to da gledajući u prošlost treba da shvatite da ovo što je sada stvarnost sjutra će biti prošlost. Zato ne budite previše ozbiljni. Sjutra to uopšte neće biti bitno. Isto je i sa vašom budućnosti: nikada ne budite ozbiljni jer će sve to jednom biti prošlost, isto kao neki san koji ste nekada sanjali. Možda se nećete ni sjetiti da ste nekada zbog toga imali veoma mnogo nevolja.
Bashov iskaz znači da je vaš čitav život samo produženi san. Ne uzimajte ga previše ozbiljno. Budite razigrani, uživajte u tome dok traje. Nema potrebe da se odričete toga, jer oni koji se odriču shvataju to previše ozbiljno.
OSHO

Post je objavljen 20.03.2013. u 14:26 sati.