Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Haru-basho 2013

Počelo je drugo veliko sumo prvenstvo ove godine! 15 dana ispitivanja znanja, sposobnosti i umijeća je pred nama. I naravno, ogled dvojice najvećih boraca ovog trenutka: koji Yokozuna će pobijediti? No, sve glasnije se čuje i sasvim novo pitanje: kako će se novi val boraca držati na ovom turniru?

Gledano u tri godine unazad nije se mnogo toga promijenilo u svijetu suma. Baš prije četiri godine otišao je jedan od najvećih - yokozuna Asashoryu, zatim su nas napustili veliki ozekiji Kaio i Kotomitsuki. Njihova mjesta su popunili Baruto, Kisenasato i Kotoshogiku, a ugurao se još tu i Kakuryu. U osnovi su ishodi završnica turnira ostale iste, tek su se kategorije promijenile. Tome je pridonijelo i iznenađenje iz 2011 kada je znatan broj boraca bio diskvalificiran trajno ili privremeno u vezi sa skandalom o klađenju. Neki koji su mogli prići vrhu bili su udaljeni.

čini se kako ovih dana ipak neki novi vjetrovi pušu u svijetu suma. Znatan broj vrlo mladih boraca probija se prema makuuchiju i vrhu. Takayasu se već godinu dana dobro drži na vrhu maegashira, a sa uzastopnih 10 pobjeda Chiyotairyu je došao do maegashire 2 i ovaj put će ga biti zanimljivo promatrati ga u borbi sa svima sa vrha. Masunoyama je sada već poznato lice, iako mu njegov nedostatak dugoročno ne pomaže. Jokoryu kreće sa M11, a Chiyonokuni sa m14, dok je Daikiho još j2, a Asahisho je pao na j3. Svi ovi borci su u ranim dvadesetima, svi su se iznimno žurno našli pri vrhu, te se za sve njih zbog toga krije mogućnost ozljede. Koliko visoko će doprijeti, hoće li se zadržati u vrhu, hoće li pronaći načina za nadjačati "ustaljene" snage?



Dan prvi

Divno je početi Haru-basho sa jednim velikanom. Miyabiyama, sada j9, na Haru-basho prije 13 godina bio je zvijezda u usponu, odnio pobjede nad dvojicom Yokozuna - Akebono i Wakanohana - te ozekijem Chiyotaikaijem, te sa tri dvoznamenkasta turnira uskoro došao do naslova Ozeki. Sa nedavnim odlaskom Takamisakarija, mnogi se pitaju je li ovo njegov posljednji turnir, odlazi li još jedan velikan za zastore povijesti. Ovaj put mu se suprotstavio naš znanac Takanoyama koji je sa 6 pobjeda na prošlom bashu ponovno kliznuo malo niže.



Veliko pitanje ovog turnira biti će koliko su se oporavila dvojica povratnika, ozeki Kotoshogiku i sada sekiwake Baruto. Iako prve borbe nisu vjerodostojne, jer će pravi zamor organizma rasti sa trajanjem prvenstva, za sada se sve čini dobro. Baruto je prvo izgurao, a zatim prebacio Ikioija. Kotoshogiku se našao u velikom opitu snage sa Myogiryuom, izdržao početni nalet, te zatim na snagu došao do boljeg zahvata na pojasu i izgurao protivnika. Lokomotiva se vratila!

Uzmemo li mogućnost da oba borca obnovljena stanja i snage, iznimno zanimljivo će biti promatrati Haru-basho 2013. Pogotovo u smislu ogleda dvojice yokozuna: tko će ih dobrim nastupima nagristi?





Čini se kako je Chiyotairyu ozbiljno shvatio svoju ulogu - umjeravanje pogleda sa Kakuryom bilo je iznimno, iako mu nije pomoglo u konačnom ishodu. Štoviše, svi su ozekiji prvi dan odradili uspješno. Još je najviše problema imao Kotooshu za izdržati navalu Takayasua, sve dok nije ostvario kvalitetniji zahvat i izbacio protivnika iz ravnoteže.





Dan drugi


Dan ćemo započeti sa borbom u juryo diviziji i jednim Asahishovim ulaskom u borbu. Mnogi borci pokušavaju učiniti nešto posebno, a upravo umirovljeni Takamisakari je svu svoju popularnost dugovao stilu svog nastupa. Ovaj put se Asahisho namjerio na još jednog mladca u brzom usponu, 21 godišnjeg Chiyootoria.



Myogiryu je skinuo Kisenasata. Od kada su svi istaknuli kako ozeki žuri u startovima, Kisenasato je bio prisiljen veću pažnju usmjeriti na taj dio borbe. Od tada Kisenasato ima sve većih problema sa rezultatima, jednostavno nije toliko brz. Myogiryu je krenuo, uspio nadjačati obrambenu postavu, te kada su stigli do ruba napao Kisenasata još niže i izbacio ga iz ravnoteže!



Chiyotairyu je tukao Kotoshogikua! Sve je odmah bilo gotovo - ušli su u klinč i izazivač je ozekija povukao na tlo! Velika je ovo pobjeda koja će Chiyotairyu omogućiti nešto bolji završni rezultat, možda i ostanak u višim maegashirama na kraju turnira! Pljesak za prvi veliki skalp novog vala!



Kakuryu je brzinom i intenzivnošći istjerao Aminishikija van, dok je Kotooshu pokleknuo pred komusubi Tochiozanom - na početku je izgubio bitku za pojas i svi pokušaji da se izvuče nisu mu pomogli. Obojica yokozuna izgledaju samouvjereno, baš kao i obojica sekiwakea Baruto i Goeido. Čini se kako su sadašnji i bivši ozekiji svi pri snazi, kako su kandidati da se do njih probiju pri snazi, kako u yokozune nepokolebljivi - sve njihove međusobne borbe mogle bi učiniti ovaj turnir čudesnim!





Dan treći


Chiyotairyu je srušio i Kotooshua! Nije posustao u ratu pogledima, nije se našao u lošijoj poziciji na početku, izdržao je početni napad, čak i bolje zahvatio pojas. Nije se niti ozeki predao, uspio je izbaciti protivnika sa svog pojasa, no kada je ponovno krenuo u napad Chiyotairyu se poslužio rubom i iskoristio jači položaj da izokrene ozekija! Chiyotairyu! Druga velika pobjeda. Tko bi to očekivao?



Tochiozan je srušio Kotoshogikua! Izdržao je prvi nalet ozekija, preuzeo inicijativu, stalno mijenjao smjer kretanja i pritiska, sve dok se ozeki nije našao na tlu. Tochiozanu je ovo već četvrti turnir kao sanyaku (komisubi ili sekiwake ili više), dok je prije dva mjeseca došao do 8 pobjeda i ostao komusubi. nesumnjivo, isto će pokušati i ovaj put, iako, ovaj put se Kotoshogiku i Baruto čine puno opasnijima.



Myogiryu je izgurao Kakuryua! Ozeki je čak i krenuo brže, ali je maegashira 2 bio postojaniji, preokrenuo borbi i krenuo izgurati protivnika kojem ni rub nije pomogao.

Ali čekajte, čekajte. Takayasu je bacio Harumafujia! Laktom je dočekao protivnikovu glavu, prepustivši borbu za pojas. Zatim je stiskao vrat i glavu yokozune nekako pokušavajući održavati ravnoteža. Harumafuji ga je vodao sa jednog ruba na drugi, da bi maegashira 1 iskoristio stalne napade protivnika i izokrenuo ga u jednom trenutku. Yokozuna je na podu!



Baš kada biste pomislili da je dovoljno uzbuđenja za jedan dan, uz Hakuha koji se neda smesti, na redu je bio i ogleda sekiwakea! Goeido protiv Baruta, za primat kandidata osvajanja/povratka u ozeki. Tko će prvi krenuti tko će posustati? Goeido se odlučio braniti, Baruto se jednostavno zaletio. Što mislite tko je pobijedio?



Dan četvrti


Chiyotairyu je srušio Yokozunu! Kakav turnir za izazivača! Treća pobjeda i to ovaj put protiv čovjeka koji je tri od posljednja četiri prvenstva osvojio bez poraza! Harumafuji je jurnuo, Chiyotairyu ga dočekao i odmah pogurnuo i baš kada se yokozuna treba ponovno zaletjeti i dovršiti borbu Chiyotairyu povlači yokozunu prema naprijed i sve je gotovo! Harumafuji sada već dvije pobjede kasni za Hakuhom! Kakav turnir za Chiyotairyua! Kakva iznenađenja nam još može pripremiti! Jastuci su letjeli (iako ne toliko)!



Za tren ćemo spustiti pogled na treću pobjedu Takanoyame i dobar ulazak u turnir i pobjedu Jokoryua nad Kyokutenhom. Obojica su stigla već do treće pobjede i nastave li ovako možemo očekivati njihov napredak! Iako, mnogo je još dana do kraja i borbi koje valja osvojiti. Zanimljiv je bio i zapadnjački ogled Aoyiame i Kaiseija, iako ponešto jednostavan.





Kakuryu protiv Baruta! Još jedan veliki opit za estonca i stupanj njegovog zdravlja. sa druge strane ozeki već ima poraz i sigurno ne želi već ovdje ispasti iz utrke za naslov, koliko god se činio nedodirljivim.



Kakuryu se zabio u Baruta i našli su se u neodlučenoj poziciji. Četiri ruke na pojasu, ali tada Kakuryu kreće i većom snagom uspijeva podići Baruta i oslabiti snagu njegovog otpora. Bivši i (što prije, što prije) možda i budući ozeki je na podu!

I Kotooshu i Kisenasato su se našli na tlu! U zapadnjačkom derbiju i nakon dvije i pol godine gruzijac Tochinoshin je tukao bugara. Kotooshu se čini nekako umorno, i on je i dalje u fazi oporavka od ozljede od prije pola godine. Nedostaje ona neka čarolija sa turnira u siječnju, iako, možda je ponovno pronađe u borbi sa Hakuhom. nadajmo se da se ova tri poraza neće negativno odraziti na konačni rezultat.

Kisenasato je naišao na odlučnog Tochiozana. Ne samo da je komusubi jurnuo na ozekija, branio se kada se tijek borbe okrenuo protiv njega, već je čekao i dočekao i kaznio slabost i srušio Kisenasata!



Zato se Kotoshogiku autoritativno riješio Takayasua. Zaletio se na njega, pljusnuo ga po glavi i izbacio van. Govoreći o autoritativnom, pogledajte kako yokozuna Hakuho sve rješava jednostavno i jasno. Još niti jednom nije ispustio inicijativu u borbi, kamo li došao u opasnost. Njegov glavni konkurent kasni već dvije pobjede, je li prvenstvo već odlučeno? i hoćemo li opet ugledati omjer pobjeda 15-0?





Za kraj jedan podsjetnik na nekog tko nas je nedavno napustio...




Post je objavljen 19.03.2013. u 15:47 sati.