Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

POTRES MOZGA

POTRES MOZGA

Potres mozga nastaje padom ili udarcem po glavi, ali ga gdjekad izazivaju i slabiji uzroci, kao što je šamar. Posljedice nastupaju
odmah, a ponekad se pojavljuje tek nakon nekoliko sati. Prvi znaci potresa mozga su jaka glavobolja, povraćanje, a gdjekad i vrtoglavica. Nakon toga slijedi pospanost i omamljenost koja ponekad prelazi u besvjesticu. Bi'lo je usporeno i jedva primjetljivo, a disanje ilr površno ili duboko s hrkanjem. Gdjekad se pojavljuju grčevi, al'i to sve zavisi o jačini udarca. Uz potres mozga često dolazi potres hrptene (kičmene) moždine. To je česta pojava prilikom prometnih nesreća.
U lakšim slučajevima besvjestica prolazi sama od sebe, premda je čovjek često umoran i boli ga glava. Kod težih slučajeva besvjestica traje duže vremena, a to je znak da je mozak oštećen. Što prije bolesnik dođe do svijesti, tim je sigurnije da je pretrpio samo potres mozga. (Poslije potresa mozga čovjek se teško može sjetiti događaja koji su neposredno prethodili povredi.)
Liječenje
Bolesnika odmah položiti u bočni položaj da se ne bi ugušio, što je obavezan položaj kod besvjesnog stanja. Paziti da se bolesnik ne nahladi. Ukoliko prostorija nije dovoljno zagrijana, bolesnika je potrebno umotati pokrivačima. Kad dođe k svijesti, treba hranu jesti češće, u manjim obrocima, kako ne bi došlo do gubitka na težini. Jesti što više voća i povrća uz svježe sokove.
Sastav čaja:
40 g cvjetova i listova kunice
40 g stabljike rusomače
40 g bijele imele (cijele biljke)
20 g majčine dušice (cijele biljke)
20 g preslice (cijele biljke)
20 g ive trave (cijele biljke)
Pripremanje i priinjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Hladiti poklopljeno i preliti u bocu. Dnevno popiti 1/2 litre čaja s malo svježeg limunovog soka. Ukoliko se radi o djeci ili mlađim osobama, umje-sto umjerenog pripremati lagani čaj: u 1 litru proključale vode staviti 2 1/2 g mješavine trava. Piti gorak čaj, no čim bolesnik počne dolazili k svijesti, potrebno je čaj zasladiti medom. Bolesnik se ne smije pokretati i ustajati. Izbjegavati sve psihičke i fizičke napore, a nakon što ozdravi, izbjegavati ih još nekoliko mjeseci.
Umjesto navedenog čaja, što se koristi kao osnovni lijek, korisno je uzimati čaj pripremljen od slijedećih trava:
40 g listova ružmarina
40 g cvjetova zovine
40 g stabljike brđanke
20 g vrbove kore
20 g hrastove kore
20 g listova kupine
20 g konjogriza
20 g stabljike odoljena (može i cijele biljke)
20 g cvjetova i listova kantarije muške
Čaj se priprema i upotrebljava kao prethodni.


Post je objavljen 19.03.2013. u 08:29 sati.