Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

OPEKOTINE

OPEKOTINE
Opekotine nastaju djelovanjem topline, ultravioletnih zraka i kemijskih sredstava na kožu. Težina opekotine zavisi o intenzitetu uzročnika. Primjerice, dublji dijelovi tijela mogu biti oštećeni ako je tempeiatura bila visoka, ultravioletne zrake veoma jake ili ke-mijski spoj veoma koncentriran. Ovisno o dubini oštećenja opekotine dijelimo na:
opekotine prvog stupnja
opekotine drugoga stupnja
opekotine trećeg stupnja
OPEKOTINE PRVOG STUPNJA
Opekotinom je zahvaćen veći ili manji dio površine kože. Koža se zacrveni, ali bez mjehura. Bolovi se osjećaju, a gdjekad se javlja i temperatura.

Llječenje
Opekotinu odmah namazati domaćim maslinovim uljem. Ukoliko ga nemate pri ruci, poslužite se rafiniranim ili pomiješanin-maslinovim uljern. Nakon toga, pamučne krpe namočiti u isto ulje i obložiti opekotinu. Obloge mijenjati svakih 10 minuta u trajanju od 2 sata. Poslije toga pamučnu krpu natopiti vinskim octorn, jako iscijediti a onda namočiti maslinovim uljem i time svaki sat oblagati opekotinu. To činiti dok se ne pripremi uljni melem koji se lagano nanosi na opekotine.
Uljni melem
U 1 litrenu bocu uliti 1/2 litre maslinova ulja i dodati 400 g mješavine jednakih količina cvjetova kunice i nevena. Na dnu dublje posude staviti jelove daščice i na njih staviti bocu s uljem i travama. Bocu sa strana učvrstiti, također s daščicama, kako se ne bi prevmula, a lonac ispuniti vodom. Staviti na laganu vatru da voda u posudi vri oko boce. Nakon 1 sata kuhanja, vodu ohla- diti, bocu izvaditi, jako začepiti i držati na toplom štednjaku 24 sata. Da bi melem dobio punu vrijednost, potrebno je bocu držati na suncu 2 do 3 dana. Melem je veoma koristan i bilo bi dobro da ga svaka porodica pripremi tako da u slučaju opekotine odmah n-iogu primijeniti lijek. Nairne, pripremljeni melem može dugo vremena trajati.
Ukoliko pri ruci nemate maslinova ili drugog jestivog ulja, 73 prvu pomoć može korisno poslužiti obično brašno. Opečeni dio tijela, osobito ruke, zagnjuriti na desetak minuta u brašno. Taj jednostavan a koristan lijek uklonit će bolove od opekotine i spri-ječiti stvaranje mjehurića.


Post je objavljen 19.03.2013. u 08:27 sati.