Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

MIGRENA

MIGRENA
Kao poseban oblik glavobolje migrena se uglavnom javlja u mlađoj dobi života, a često je nasljedna. To je, u stvari, kronična bolest u koje se glavobolja javlja u napadima, tj. povremeno, a uglavnom zahvaća polovicu glave. Vremenski napadi traju od nekoliko sati do cijeloga dana. Uz glavobolju javlja se opća slabost, mučnina, suzenje očiju, vrtoglavica, znojenje i povraćanje. Prije samoga napada javljaju se predznaci u vidu očnih smetnji kao što su svjetlucanje, iskrenje te pojava »zvjezdica« pred očima. Napadi počinju ujutro, nakon buđenja, traju nekoliko sati i postupno nestaju. Napade migrene veoma često izazivaju tjelesni i duševni na-pori, a u žena se javljaju neposredno prije i u prvim danima menstruacije. Drži se da je uzrok glavobolje kod migrene u smetnji širenja krvnih žila glave i mozga. Najprije dolazi do grča krvnih žila, a zatim do njihova proširenja. Do tih promjena dolazi uglavnom zbog preosjetljivosti organizma na razne nepovoljne utjecaje.
Liječenje
Sastav čaja:
50 g cvjetova i listova ruže penjačice
50 g korijena jagorčika
40 g korijena iđirota
40 g listova mažurana
30 g cvjetova lipe
30 g odoljena (korijena ili cijele biljke)
20 g listova ružmarina
20 g listova i cvjetova kunice
20 g listova pelina
10 g Ijubice mirisne (cvjetova s peteljkom)
10 g stabljike ive trave
10 g žila lincure
10 g listova i cvjetova muške i ženske kantarije
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro staviti na laganu vatru i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i držati začepljena. Piti 3 puta dnevno medom zaslađeni čaj, prije i poslije jela po 1 1/2 dcl. Bolesnici koji boluju ujedno i od šećerne bolesti umjesto meda u čaj dodavati malo svježeg limunova soka.
U pogledu ishrane, poštivati upute za liječenje glavobolje, s time što je dopušteno jesti meso s roštilja i popiti 2 dcl vina pomiješanog s mineralnom vodorn.
Zabranjeno je uzimati crnu kavu, cigarete, masnoću životinjskog porijekla. Izbjegavati fizičke i psihičke napore. Umjesto navedenog osnovnog čaja, može se koristiti i čaj pripremljen od slijedećih trava:
50 g korijena odoljena
40 g stabljike kunice
40 g listova pelina
30 g listova matičnjaka
20 g listova ružmarina
20 g stabljike ive trave
10 g cvjetova zovine
10 g stabljike timijana
10 g stabljike Ijubice mirisne
Caj se priprema i koristi na isti način kao prethodni.


Post je objavljen 19.03.2013. u 08:24 sati.