Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pripadantebi

Marketing

MLINICA




Kad ih se zapita na što bi potrošili dobiveni đek pot, ljudi pod obavezno navedu putovanje na Karibe, Bahame, Sejšele i raznorazne druge zvučne destinacije.
Kad bi ja dobila, a neću jer ne igram, ja bi recimo išla na Vis, povela prijatelje i počastila jastozima. njami
Ma samo sam tila reč da je lipota svud oko nas, samo se tribamo malo okrenit, prošetat, zavirit iza kantuna.

A mi smo i ovaj put otišli na rijeku. Patka nas je opet dočekala a mi smo malo šetuckali šetnicom. I odma tu, iza kantuna dočekala nas je Gašpina mlinica.

















Gašpina je mlinica jedna od rijetkih još sačuvanih mlinica na rijeci Jadro. Građena je početkom 18 st. a u dokumentima se prvi put spominje 1711. godine.
Građevinski sklop sastoji od četiri kamene prizemne zgrade pokrivenim kamenim pločama. Tijekom stoljeća ovaj se sklop dograđivao i doživljavao je razne građevinske preinake što se može uočiti na pročelju u naknadno otvaranim prozorima.





Voda se kroz jaže (kolovaje) s istočne strane slobodnim padom usmjeravala do donjih dijelova mlinova.
Mlinarstvo će dugo godina biti unosan obrt, a koncem 19. stoljeća počinje se naslućivati njegov suton. Pa ipak, Gašpina će mlinica mljeti žito sve do šezdesetih godina 20. stoljeća, a tridesetih je godina u njoj bila i brusionica stakla.














Potom je napuštena i kraj 20. stoljeća dočekuje urušenog krova i devastirane unutrašnjosti.
Grad Solin u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture uskoro započinje njezinu obnovu te nakon pet godina u rujnu 2008. daruju Solinjanima i njihovim gostima zgradu kojoj je vraćen negdašnji sjaj.
( Podaci skinuti sa interneta. )






Post je objavljen 18.03.2013. u 14:57 sati.