Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Jeanne Ray: "Slatki zalogaj"

Nakon nekoliko dana (tjedana) nejavljanja, evo me opet, ovaj put s laganim naslovom iz Algoritmove ponude. I općenito, ne čini li vam se da Algoritam ima cijeli niz knjiga posvećenih tematici klope, kuhanja i uživanja u jelu?

Tako i ovaj „Slatki zalogaj“ (morala sam provjeriti kako glasi u izvorniku, i zove se „Eat Cake“), raspreda priču o sredovječnoj Ruth, koja na početku romana živi u zajedničkom kućanstvu sa svojom ostarjelom majkom, suprugom Samom, koji je bolnički upravitelj, i kćeri tinejdžericom Camille, koja ima sve one prekrasne kvalitete kojima raspolažu pubertetlije (osornost, sarkazam...) Ruth, inače, voli peći torte, koje njezini ukućani već polako preziru, iako je navodno izvanredna u tome.

Sukob/izazov glavne junakinje leži u sljedećem: njezin otuđeni otac javlja joj se iz bolnice nakon što je slomio oba zapešća i ne može se brinuti sam o sebi (inače je barski pijanist, pa mu to predstavlja veliki problem, jer njegova budućnost ovisi o njegovom uspješnom oporavku) – Ruth ga prima u kuću. Istovremeno, Sam dobiva otkaz u bolnici i počinje se „tražiti“. Ruth žonglira s nesnosnom tinejdžericom, mužem koji sanja o gradnji jedrilice i roditeljima koji, sada u suživotu u istom kućanstvu, bivaju upravo nepodnošljivi.

Deus ex machina se ogleda u vidu fizikalne terapeutkinje Florence koja radi s Ruthinim ocem, a rješenje svih problema su, dakako, torte – ekskluzivne torte za restorane i hotele.

Ono što je zapravo najzanimljivije u ovoj knjizi jest transformacija razmišljanja glavne junakinje (nedavno sam čitala knjigu „Promijeniti mišljenje“, u kojoj se detaljno opisuju pretpostavke i uzroci promjene mišljenja), koja od majke i kućanice, financijski ovisne o svom suprugu, postaje neovisna poslovna žena. Borbu glavne junakinje sa samom sobom i promjenom životnog stava autorica je pokušala opisati, ali upravo u tom dijelu ovaj roman ostaje tanak i nedovoljno razrađen.

Bez obzira na potonju primjedbu, radi se o pomalo neobičnom chick-litu, laganoj hranidbenoj literaturici koju možete pročitati u jedno nedjeljno popodne, osobito ako ste uvijek htjeli čuti o tortama od mrkve i slatkog krumpira, koje skoro pa ispadaju sa stranica ovog romana.


Post je objavljen 17.03.2013. u 11:39 sati.