Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moreplovac

Marketing

Diskriminacija hrvatskog stanovništva na području tuzlanske županije

Tri jaka izvora prihoda koja se nalaze na području MZ Drijenča a za iste je zakinuta od općine Čelić od osnivanja iste općine pa do dan danas.




Dvadesetogodišnja diskriminacija Drijenče
Na satelitskoj mapi kopiranoj sa Google sam obilježio tri tipa diskriminacije Drijenče kao jedine MZ u kojoj živi većinsko stanovništvo Hrvatske narodnosti u Općini Čelić;

1. Obiljećeno je veliko obradivo zemljište na teritoriju MZ Drijenča koje je nakon Daytonskog sporazuma novoosnovana Općina Čelić u koju je gurnuta i Drijenča (treba napomenuti protiv volje Drjenčana) bez suglasnosti drjenčana dala na korištenje osobi koja nije iz Drijenče. Smatramo da je time Općina Čelić počinila veliku diskriminaciju prema MZ Drijenča i njenim mještanima koji su jedini u toj Općini Hrvatske narodnosti. MZ Drijenča je tim činom oštećena najmanje za 10.000 KM godišnjih prihoda. Osvrnemo li se na to, da je Drijenča od toga i ostala dva primjera mogla imati najmanje prihoda u proteklih 20 godina 500.000 KM, s lakoćom se da primijetiti da je na tom području počinjena nedopustiva diskriminacija nad Hrvatskim stanovništvom te da se sustavno uništavaju vitalni interes Hrvata, vrši se sustavno majoriziranje kojem je glavni cilj da se Hrvati što više raseljavaju i iseljavaju sa svojih stoljetnih ognjišta.
2. Obilježene su štale koje također nije mogao dobiti nitko od drjenčana nego je Općina bez suglasnosti MZ Drijenča dala na korištenje osobi koja nije iz Drijenče, a da od toga MZ Drijenča nema ni marke.
3. Obilježeno je mjesto gdje je u bivšoj državi Jugoslaviji jednom tjedno bila stočna pijaca. Općina je to svojevoljno ukinula protiv volje drjenčana.

Ako se na ovo doda da drjenčani kao dio Hrvatskog konstituivnog naroda u BiH nemaju nikakvu mogućnost u toj Općini Čelić da njihova djeca uče materinski Hrvatski jezik, da je zdravstvena briga za bolesne i nemoćne katastrofalna, da je MZ Drijenča tek prošle godine pred same lokalne izbore dobila neku crkavicu od novca iz Općinskog proračuna s ciljem da se po njihovoj volji, utiče na ishod lokalnih izbora 2012. -Iz svega se da zaključiti da je neophodno osnovati Općine Soli na području Tuzlanske županije koje će obuhvaćati sva naselja sa većinskim hrvatskim stanovništvom i na taj način će se omogućiti da Hrvati tog kraja imaju mogućnost da štite svoja osnovna ljudska i građanska prava te da se tako spriječi daljnja diskriminacija nad Hrvatima tuzlanske županije;-
-Stoga dijelim mišljenje mladih politologa o ustavnim reformama u FBiH;- Mišljenja smo kako je osigurati političku, institucionalnu, financijsku i svaku drugu ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini sa svim ostalim narodima, bez obzira koliki postotak od ukupnog broja stanovnika ove zemlje on čini jer Hrvate ne čini konstitutivnim to što ih postoji 10,11 ili 12 posto, već čini ih ono najvažnije, status konstitutivnog naroda iz Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma. Političku i institucionalnu ravnopravnost potrebno je osigurati kroz institucije Federacije, odnosno kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast na način da se Hrvatima omogući da uvijek mogu birati svoje predstavnike, da ti predstavnici ne budu preglasavani i da kroz njih ostvare svoj utjecaj.
Ideja o formiranju općine Soli koju bi činila hrvatska naselja pet prijeratnih općina rođena je već početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. No, nažalost, što zbog nesposobnosti lokalnih političara, opstrukcije državnih vlasti i pritisaka međunarodne zajednice, ideja o formiranju općine Soli nije ostvarena.
Predstojećim teritorijalno- administrativnim ustrojem Bosne i Hercegovine, a u skaldu s iskustvima iz zemalja EU i Europske povelje o lokalnoj samoupravi, stječu se uvjeti i za oživljavanje ove ideje.
Prednosti osnivanja općine Soli:
Izgradnja novog općinskog središta
Izgradnja prometnica i druge infrastrukture
Izgradnja i unaprjeđenje seoskih gospodarstava
Izgradnja poslovnih zona i obustavljanje iseljavanja stanovništva
Izgradnja i osnivanje ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja
Izgradnaj i unapredjenje zdravstva i socijalne zaštite
Unaprjeđenje i promicanje kulture i sporta
Ekonomska opravdanost:
Od 65 naselja u općini Tuzla, uključujući i samo gradsko naselje, 32 naselja ili 49.24% naselja imaju apsolutnu hrvatsku većinu, isto tako postoji i veći broj zaselaka s hrvatskim stanovništvom u većinskim muslimanskim naseljima. Ova naselja tvore jednu teritorijalno povezanu cjelinu na kojoj živi oko 25 do 30 tisuća Hrvata. Hrvatski teritorij je uglavnom kompaktan i izgradnjom novih cestovnih pravaca tvori, zajedno s općinom Ravne, jednu teritorijalnu cjelinu koja se proteže sve do Save. Sama činjenica osnivanja općine Soli i izgradnja novog općinskog središta i općinskih institucija bi dovela do gospodarskog razvoja ovih krajeva. Izgradnjom općinskog centra i gospodarskih zona stekli bi se povoljni uvjeti za procvat privatnog poduzetništva.
Suštinski zadatak Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine je zaštititi hrvatski narod diljem naše domovine. BiH mora živjeti na načelu apsolutne ravnopravnosti tri naroda i svih građana. To je, uostalom, bilo i referendumsko pitanje prije 21 godine. Što se tiče Hrvata znamo kako je prošlo i ako će to biti osnova i za današnje razgovore o unutarnjem ustrojstvu BiH onda ćemo se lako dogovoriti da nađemo funkcionalno rješenje te krenemo rješavati ekonomske i socijalne probleme svih ljudi u BiH-, kazao je prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na javnoj tribini "Reorganizacija BiH"
Puno toga će se morati izmijeniti od najvišeg državnog nivoa, entitetskog nivoa te županijskog nivoa da bi se nakon tih izmjena moglo popraviti stanje na nivou općina i mjesnih zajednica. Pri tome je u svemu tome najvažnije da svaki konstituivni narodi i manjine sami sebi biraju svoje najsavjesnije i najodgovornije predstavnike bez mogućnosti da jedni drugima bilo što nameću, te da izabrani prdstavnici obavljaju svoju dužnost s punom savješću i odgovornošću uz maksimalnu mogućnost kontrole i sankcija za neodgovornost.
Izborne makinacije; Po dostupnim informacijama, inicijativa o zajedničkom istupu i zajedničkim kandidatima imaju razlog upravo u predstojećim općim izborima koji bi se trebali održati u listopadu sljedeće godine. U međuvremenu se očekuje da će se promijeniti Izborni zakon BiH oko načina biranja članova Predsjedništva ili pak izaslanika u Dom naroda. Zbog nepravednog sustava i očite makinacije s narodnim legitimitetom, u dva navrata na izborima je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić iz redova SDP-a BiH. Promjena Izbornog zakona neće zasigurno do kraja odbaciti mogućnosti novih makinacija jer se izborni proces uglavnom na to svodi. Zbog toga će HNS, kako se doznaje, imati svoga kandidata za člana Predsjedništva BiH što bi onda u značajnoj mjeri smanjilo mogućnosti da glasovi birača iz drugih naroda utječu na ovaj izbor.
- Čović je kazao kako HDZ BiH nema kompromisa oko tri osnove u rješavanju pitanja funkcioniranja BiH:
-BiH mora biti u međunarodno priznatim granicama, a što podrazumijeva jedinstveni pravni i ekonomski prostor; BiH mora imati euroatlanski, europski put za što nema alternative; U BiH mora biti ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda-.

U okviru takvih stajališta, u kojima nema mjesta "političkoj trgovini" ni s jednim prostorom na kojemu žive Hrvati niti kompromisa oko ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda ma u kojem dijelu BiH živjeli, HDZ BiH, kako je kazao Čović, nastupa u razgovorima s predstavnicima drugih političkih stranaka, Europske unije i međunarodne zajednice. To je bila poruka i hrvatskom narodu u Tuzlanskoj županiji da nema razloga za bojazan kako će neki prostor gdje Hrvati žive biti zaboravljen ili izostavljen iz pregovora i zagovaranja apsolutne jednakopravnosti.

- Nisam bio ni u kakvom ratu, borac sam za mir i jednakopravnost i ponosan sam na to. Stoga dijelim riječi kardinala Vinka Puljića; „"Mir je uvijek povod pravednosti". Sad kad imamo mir potrebno je izgraditi temelje društva u kome pravednost neće biti samo na papiru nego će to biti zaista vidljivo u stvarnom svakodnevnom životu sprovedeno kroz reforme koje će svojim izmjenama kroz funkcionalne zakonske odredbe, omogućiti zaista jednakopravnost za sva tri konstituivna naroda, sve manjine i sve građane.

Post je objavljen 15.03.2013. u 12:42 sati.