Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

"Neću vas ostaviti kao siročad"

Članak Prelata Opusa Dei objavljen u ABC u Madridu o Benediktovom plodnom služenju Crkvi i našoj molitvi za sljedećeg papu.

07 ožujka 2013
Javier Echevarría, Prelat Opusa Dei // ABC (Madrid)
"Neću vas ostaviti kao siročad" (Iv 14,18), rekao je Krist apostolima: obećao im je da će im poslati Duha Svetoga, koji će ih učiniti više nalik djeci Boga Oca. Neću vas ostaviti siročad: ove riječi odzvanjaju mi u duši dok završava jedan pontifikat.

Benedikt XVI. ne ostavlja nas kao siročad, jer njegova učenja su još uvijek živa, jer će nas pratiti svojim molitvama i svojom roditeljskom ljubavi, jer svakim danom je jači njegov lik Dobrog Pastira i naposljetku jer Duh Sveti će nastaviti voditi Crkvu s novim Papom.

Bogato učiteljstvo Benedikta XVI. očituje njegovu izvanrednu sposobnost spajanja duboke istine s jednostavnim riječima. Iskoristio je prividnu "pomrčinu Boga" da nas pozove da ponovo otkrijemo smisao Boga, Stvoritelja i Otkupitelja, koji uvijek djeluje u našem svijetu.

Snažno nas je podsjetio na bit Božje ljubavi i na razlog čovjekova postojanja i njegov put, koji u ovoj Godini Vjere, pronalazi jako uporište u Katekizmu Katoličke Crkve i u njegovom Kompendiju, plodovima Drugog Vatikanskog Sabora, u kojima je Kardinal Ratzinger odigrao ključnu ulogu. Katekizam Katoličke Crkve poziva nas na kontemplaciju i da doživimo Crkvu kao Zajedništvo svetih gdje se niti jedan kršteni ne osjeća kao stranac i gdje učimo činiti djela milosrđa u istini.

U svojoj inauguracijskoj homiliji Petrove službe Benedikt XVI. pozvao nas je da hodamo prema bliskom prijateljstvu sa Sinom Božjim, o kojem sve ovisi. Bog govori i odgovara na naša pitanja: ne ostaje nezainteresirani za nas. Sjećam se kako je, prilikom kanonizacije Sv. Josemaríe, tadašnji Kardinal Ratzinger progovorio o "Opusu Dei". Djelo Božje: duboko značenje tih riječi je da pustite Boga da djeluje, jer kršćanski život se prvenstveno tumači kao želja da milost i milosrđe Krista djeluju u vlastitom postojanju.

Dakle, na taj način dobiva na značenju njegovo razmišljanje o duhu liturgije koje, izrazivši intimnu povezanost između Riječi i euharistijskog kruha, dodaje esencijalnu dimenziju klanjanja, te odozgo rješava tolike dvojbe. Kršćaninovo sudjelovanje u euharistiji je prije svega unutarnje jer u liturgiji Bog preuzima inicijativu: ono što mi doživljavamo na Misi je izvedbeno, uvijek novo, jer nas Krist tada preobražava.

Nakon napornog radnog dana, bliski suradnik Ivana Pavla II. nagovarao ga je da ne pretjera. "Nakon Pape, dolazi drugi Papa", bio je njegov odgovor. Zato smo sada mirni i, puni nade, u rukama Sv. Marije, Majke Božje i Majke naše: Petrova Stolica uvijek će biti početak i temelj jedinstva Crkve i čvrsta referentna točka za cijeli svijet. Papa je donio slobodnu odluku, razmišljajući u molitvi, za dobrobit Crkve. Zato smo primili ovu tužnu vijest nježnim sinovskim stavom punog poštovanja. Sam Benedikt XVI. nas je uvjerio da će nam i dalje pomoći svojim molitvama: molitvama u kojima svi sinovi i kćeri Crkve moći ćemo se odmoriti s pouzdanjem, kao u godinama njegovog pontifikata.

Zahvaljujem Bogu za mnoge prilike u kojima me je Benedikt XVI. primio, kao prelata Opusa Dei. Ganut sam razmišljajući o njegovoj jednostavnosti i dostupnosti, o njegovom ljubaznom gostoprimstvu, o njegovoj vještini slušanja, o njegovom interesu za vijesti o apostolskom širenje Prelature. Osjećao sam njegovu pozornost, kao pravog sveučilišnog profesora, kada mu se govorilo o nekoj inicijativi više intelektualne prirode, ili o radu u službi neizlječivih bolesnika, ili o drugima koji su u teškoćama.

Kao što se vidi u televizijskim reportažama svojih audijencija, Papa nije oklijevao primiti očinski, u svoje ruke, ruku svojeg sugovornika, hrabreći s ljubavlju, s pažljivim i strpljivim gestama: da, pravi je otac, koji titra s evangelizacijskim djelovanjem mnogih kršćana na svim geografskim širinama.

Postoje i druge Kristove riječi koje mi spontano dolaze na pamet: "Tako se i vi sada žalostite", kaže Isus utješivši one koje će ostaviti, ali im proriče: "obradovat će se vaše srce , i vaše vam radosti nitko neće moći uzeti" (Iv 16,22). Podupirući poziv Benedikta XVI. u Angelusu od 17. Veljače, molimo već za sljedećeg Papu. Osjećamo li se siročad? Ne! Duh Sveti djeluje u ovo doba Crkve. Drugi Petar doći će sa svojim mrežama na leđima, novi Rimski biskup i novi Otac obitelji djece Božje. I Papi Benediktu XVI., koji sada prenosi kormilo broda galilejskog ribara na njegovog nasljednika, kažemo cijelim srcem: Hvala Sveti Oče, oprostite za naše neuspjele odgovore na Vaše pozive Dobrog Pastira, i molim Vas, nemojte prestati pomagati sav Božji narod s plodnošću Vaše misli i Vaših molitava!

+ Javier Echevarría
Prelat Opusa Dei

Post je objavljen 15.03.2013. u 10:29 sati.