Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Novom papi ispovjednik je Hercegovac fra Berislav Ostojić: Nas Hrvate itekako cijeni, uvijek je sve dobro govorio

EKSKLUZIVNO IZ BUENOS AIRESA

Novi papa Frano . u prvom obraćanju vjernicima na Trgu svetog Petra u Vatikanu ostavio je dojam skromnog čovjeka. Tu njegovu, čini se presudnu vrlinu, istaknuo je za Slobodnu Dalmaciju i njegov ispovjednik, i to Hrvat fra Berislav Ostojić!

Riječ je franjevcu porijeklom iz Hercegovine, župniku župe u Jose Ingenierosu, Hurlingham, u Buenos Airesu. Na župi fra Berislav nije sam, tu je i njegov brat fra Jordan Ostojić, voditelj centra „Kardinal Stepinac“.

Dvojica braće pripadaju franjevačkoj provinciji svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Iz daleke Argentine nam iz prve ruke opisuje kako ga se dojmio novi pastir Katoličke crkve.

- Svet čovjek, ništa drugo ne mogu reći o njemu. Vrlo, vrlo inteligentan. Miran čovjek, nikad mu se ne žuri. Kako bih rekao, bliz ljudima, osobito sirotinji. Njega siročad voli. Puno se dao u rad caritasa. Svake godine ima svetu misu u nama obližnjoj župi, gdje se skuplja većinom sirotinja. Primaju ga s puno ljubavi. To se odmah vidi, iskreno nam govori fra Berislav koji je ispovjednik novome Papi već 3-4 godine, no, sada je tomu došao kraj, veli nam sa smješkom iskreni fra Berislav.

- Kada je popodne imao slobodno vrijeme, svatko je mogao doći kod njega. Svatko! Puno je radio i sa svećenicima koji rade sa siročadi. Veliku im je podršku dao, opisuje fra Berislav, a na upit kakav pečat će dati Crkvi, kaže nam skromno:

- To ne znam, mislim da će on više biti biskup Rima. To je moje mišljenje. On gleda na svoju biskupiju i to je dao do znanja u prvim riječima svoga govora. Ako se pažljivo sluša njegove riječi, vidi se da je govorio kao biskup Rima, a ono drugo su komplicirane stvari za mene, kaže nam fra Berislav.

Pitalo smo fra Berislava kakvi je odnos Franje I. i Hrvata, na što nam kaže:

- Mislim da nas itekako jako cijeni. O Hrvatima je uvijek dobro govorio. Kada bih išao u Hrvatsku uvijek mi je govorio da pozdravim kardinala Bozanića. Bili su skupa i Rimu, kazao nam je fra Berislav, prije nego što će slaviti Svetu misu.
Inače, kada smo s njim pričali bilo je oko 17.30 sati u Argentini, a kako se ljudi vraćaju s posla oko 19 sati, još nam nije znao reći kako su mu župljani doživjeli izbor njihovog pastira za novog Papu.
Saša Horvat

Prije fra Berislava, ispovjednik kardinala Bergoglija punih je trideset gdina bio još jedan Hrvat, njegov subrat isusovac p. Nikola Mihaljević. Pater Mihaljević zapamćen je kao čovjek svetog života, živio je na brodu u riječnoj delti pored Buenos Airesa.

SAŠA HORVAT

Izvor: Slobodna Dalmacija

Post je objavljen 14.03.2013. u 15:32 sati.