Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaeru-gurubici

Marketing

Bijeli dan - Howaito De


Dok u zapadnom svijetu Valentinovo označava dan zaljubljenih, u Japanu (Kini i Koreji) Valentinovo je dan darivanja muškaraca. Bilo da se radi o kolegi na poslu, dečku, mužu ili prijatelju, 14.2. on je darivan od svoje ženske okoline. I to - čokoladom. Ovaj običaj je toliko ukorijenjen da postoji cijela industrija oko tipa čokolade za Valentinovo. Postoje različiti tipovi - honmei choco (čokolada ljubavi), giri choco (čokolada pristojnosti) ili tomo choco (čokolada prijateljstva).

Međutim, 14.3. je dan za djevojke. Tada muškarci koji su dobili dar na Valentinovo, uzvraćaju svojim kolegicama. Za uzvrat djevojke ne moraju dobiti čokoladu; njihov dar može biti nakit, kolačići ili donji veš. Ali, uzvratni dar ne smije biti prejednostavan jer bi druga strana mogla shvatiti da ste to napravili tek reda radi. Stoga se, kao "dobra mjera" kaže sanbai gaeshi (u prijevodu trostruki povrat). Znači da bi povratni dar trebao biti 2-3 puta skuplji od prvotnog. Isto tako, treba biti jasno (ako ste muško) kakav ste dar dobili da biste mogli uzvratiti proporcionalnom mjerom. Bilo bi dosta neugoddno da na honmei choco javascript:%20void(0);uzvratite sa giri choco ili obratno. Stoga, potražite pomoć kolega ako niste sigurni.

Ime Bijeli dan dolazi iz početaka ovog običaja kada je slastičarska kompanija pokrenula markentinšku kampanju da poklanjanjem bijele čokolade ili slijezovih kolačića (marshmallow) muškarci uzvrate darivanje za Valentinovo.


Post je objavljen 14.03.2013. u 15:22 sati.