Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alenzoric

Marketing

U svijetu tajni mi nismo sami


Koliko misliš da te drugi poznaju? Koliko misliš da poznaješ sam sebe? Koliko ti je bitno da drugi (u)poznaju onaj bitni dio tebe? Koliko te smeta ako te okolina (posebno bliska) sasvim krivo percipira?

U sinoćnoj emisiji Drugi format psihoterapeut Košuta rekao je jednu zanimljivu stvar. Odprilike ovako: drugi će uvijek uzeti samo jedan dio vas i doživljavati vas kroz taj dio ili kroz nekoliko dijelova za koje misli da ste vi. Vi znate da niste to, da je to što je netko odabrao misliti o vama tek jedan mali dio i to često onaj koji vas uopće ne opisuje. Vi znate da ste nešto sasvim drugo i trudite se svim silama pokazati drugima tko ste vi zapravo, jer želite biti shvaćeni, ne želite biti krivo interpretirani, pa ulažete tone energije kako biste drugima (doslovno bilo kome iz vaše okoline) prezentirali sebe na način na koji sebe doživljavate. To je jalov, uzaludan i unaprijed na neuspjeh osuđen pothvat. U većini slučajeva nećete se u svom nastojanju pomaknuti ni za milimetar.

Vi ste ono što jeste. Bitna je jedna jedina stvar - da vi znate tko ste i što ste, koje su vaše sklonosti, vaše želje, koji je vaš put, da znate gdje je vaše središte, da boravite u njemu, živite iz njega i osjećate se dobro u svojoj koži. Sve drugo nije bitno.

Ne trošite energiju bez veze, jer je nemate u neograničenim količinama. Na raspolaganju vam je jedna ograničena količina energije, koja vam je sasvim dovoljna za normalno funkcioniranje. Problem počinje ako tu energiju razbacujete na nebitne stvari. Koristite ju za kreativne, životno bitne stvari. Krive Drine sasvim sigurno nećete ispraviti. Ali mogli biste se lako utopiti u njima pokušavajući. Upoznajte sebe, živite iz sebe, pustite drugima da misle o vama što god žele. To je njihov problem, ne vaš.


Koliko puta si ljubila stranca
i bila kao ptica kraj čovjeka
koji ne leti do tvojih visina
i ne zna tajnu skrivenu u tebiPost je objavljen 14.03.2013. u 07:59 sati.