Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/korisniimplantati

Marketing

Kruna ili ljuskica?

Čovjekov osmijeh može utjecati na način da nas svijet vidi sretnima ili nesretnima. Tijekom vremena, krivi, slomljeni, ili obojeni zubi mogu smanjiti samopoštovanje i uzrokovati osobi da sakrije svoje lice od svijeta. Srećom, pa je moguće dobiti zdrave, atraktivne zube uz pomoć kozmetičkog stomatologa ili oralnog kirurga. Stomatolog mora uzeti u obzir nekoliko faktora prije nego što odluči na koji način i kako bi se poboljšati izgled pacijentovih zubi. Najčešće vrste postupaka koji se koriste za poboljšanje izgleda zubi su primjena stomatoloških ljuskica i zubna kruna.


Postoji nekoliko sličnosti između tih dviju vrsta dentalne stomatologije, odnosno postupaka. Obje su po mjeri dizajnirane da daju pacijentima bijele, zdrave zube. Prvo, kalup se uzima na zub prije nego što je poslan u zubni laboratoriji. Kruna je prilagođena pacijentovim ustima. Nakon što je poslao natrag do stomatologa ili oralnog kirurga, ljepilo se koristi kako bi odgovaralo kao maska za pacijentove zube.

Unatoč tim sličnostima, stomatološke ljuskice i krune zuba imaju razlike. Krunice se stavljaju na cijeli zub, dok ljuskice samo na prednji dio.Porculanske ljuskice će pokriti dio zuba koji je otkriven kada se osoba nasmiješi.

Da bi se zubni vijenac stavio na zub osobe, stomatolog mora smanjiti debljinu zuba, tako da krunica može stati preko njega. Debljina se obično smanjuje za oko 2 mm (0,0787 inča) ili više. Nasuprot tome, zub predodređen za stomatološke furnire samo treba imati njegovu debljinu smanjenu za oko 1 milimetar (0,0394 inča) ili manje.

Još jedna razlika između stomatoloških furnira i zubne krune je činjenica da se oba koriste za različite situacije. Krunice su idealne za drastično mijenjanje oblika i boje zuba. One se koriste za popravak zubi koji su kronično slomljeni ili truli. Dentalne krune su jake i osobito su korisne za vrste zuba koji obavljaju većinu brušenja i žvakanja. Budući da se stavljaju na cijeli zub, originalni zub treba smanjiti.

Dentalne ljuskice se koriste kod pacijenata čija zubna struktura je u osnovi još uvijek jaka i zdrava. Iako su zubi možda promijenili boju, imate praznine, ili su vam zubi unakaženi i ne izgledaju lijepo, oni još uvijek mogu biti spašeni. Budući da oni pokrivaju samo prednji dio, zub ne mora biti smanjen onoliko koliko treba za krunu. Zubne ljuskice su jake, ali krhke, stoga, zubi koji mnogo žvaču i melju ne bi trebali biti opremljeni sa zubnim ljuskicama.

Obje vrste dentalne medicine su dobra opcija za ljude koji bi željeli da promijene svoje oštećene zube u nešto više estetski ugodne. Oni traju dugi niz godina i mogu izdržati mrlje od čaja, kave i cigareta. Znanstvena otkrića u stomatološkom polju napravila su mogućim prikriti ružne zube, mijenjaju svoju boju, oblik, i cjelokupan izgled. Pacijenti bi trebali razgovarati s kozmetičkim zubarom ili oralnim kirurgom kako bi se utvrdilo je li zubni furnir ili kruna opcija za njihove specifične potrebe.




Post je objavljen 16.03.2013. u 13:26 sati.