Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Novo analitičko istraživanje o bisfenolu A

Novu meta-studiju, odnosno analitičko istraživanje o utjecaju bisfenola A (BPA) kao sastojka plastike na zdravlje čovjeka načinio je Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) iz Washingtona, uz podršku Američke agencije za zaštitu okoliša (US Environmental Protection Agency (EPA). Utvrđeno je da se rizici koji se povezuju s BPA ne mogu smatrati rizičnim za zdravlje ljudi. Istraživanje je obradilo dostupnih 150 studija o tom utjecaju, a rezultati su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za unapređenje znanosti (American Association for the Advancement of Science (AAAS). Istraživanje je bilo usredotočeno na konkretno pitanje je li koncentracija BPA dovoljno visoka da bi aktivirala estrogene efekte u krvi. U osnovi, BPA se veže uz iste bjelančevine kao i estrogen, ali u mnogo manjoj mjeri. Analitičko istraživanje otkrilo je da bi se pokrenuli biološki učinci, koncentracija BPA u krvi bi trebala biti mnogo viša.



Izvori:
Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) - BPA Findings Highlighted at AAAS Annual Meeting
Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) - Data challenges the APB on BPA


Napomena autora bloga:
Obzirom na nekoliko objava u posljednje vrijeme u hrvatskim medijima u kojima se sasvim nekritički i neznalački raspravlja o BPA, u pripremi je još nekoliko postova o ovoj studiji i općenito o BPA. Uskoro.

Do tada, pozivam zainteresirane čitatelje da pročitaju neke stare postove na ovom blogu na temu BPA, a gdje je dan cijeli niz linkova na stručne studije sa znanstveno provjerenim dokazima o BPA:
- Bisfenol A (BPA)
- FDA odbacila zahtjeve peticije za zabranu BPA
- FDA odgovara na anti-BPA kampanju











Post je objavljen 11.03.2013. u 11:10 sati.