Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako šovinizam pomračuje ljudski um

Hrvatski ekstremni desničari zaista su imbecilni seronje, čak i kad su akademici. Prije 14 godina, usred Zagreba, na dan koji Europa slavi zbog pobjede nad fašizmom 1945, pristaše fašizma, pod zaštitom policije, fizički su napali miran skup antifašista i razbijali glave. Njih je užasno iritirao skroman zahtjev, da se jednom od zagrebačkih trgova vrati ime "Trg žrtava fašizma" (što je dvije godine kasnije ipak napravljeno, a u Splitu, koji je dvije i pol godine bio pod okupacijom fašističke Italije, to ni danas ne može proći). Ista priča i sad s akademikom Slobodanom Novakom.

Akademik Slobodan Novak: Gospodine Goldsteinu, stidite se!

Koja bljutava demagogija, manipulirati žrtvama kao ovdje: »Kudikamo je veći i teži zločin, zar ne, ubiti Židova, nego nekog tamo ruskog mužika (...)« Nacizam je krenuo u masovnu agresiju na slavenske narode, s namjerom da većinu istijebi, a ostale pretvori u robove. U agresiji i okupaciji, pobili su milijune "ruskih mužika" i imali su plan pobiti ih oko sto milijuna - doslovce, brojka nije pretjerana.

E, ali nama Hrvatima dobri naciji su priznali da smo Arijevci, doduše četvrta, rubna kategorija, pogodni za sluge, ali bar ne za roblje - pa što se imamo žalit!

Akademiče Novak: Od svoje časne nacionalne ili rasne (?) pripadnosti stvorili ste movens i svrhu jedne pseudo-znanstveničke djelatnosti! Ili narodski: ti si govno od čovjeka! Neću ti poručit "stidi se!", jer je očito da za takav jednostavni ljudski osjećaj nisi kadar! burninmad

Stvar je naime u tome da se akademik Slobodan N, kao i drugi šovinisti, automatski i samorazumljivo poistovjećuje sa svojom nacijom, rasom ili vjerom, pa ne može ni zamisliti da netko ima i drugačije motive, razloge i argumente za nekakve svoje stavove. Ako, dakle, netko tko je Židov kaže da komunizam i fašizam nisu jednaki, takva sirovina može zamisliti jedino, da to govori zato jer je Židov (jer on/a uvijek govori kao Hrvat odnosno Hrvatina).

O toj razlici moj tekst iz 2009.: O bitnoj razlici komunizma i fašizma

Fašizam i komunizam dijele neke bitne zajedničke karakteristike, koje opravdavaju zajedničko svrstavanje pod pojam totalitarizam. Danas je popularno svoditi sličnost na identičnost. (...) Postoji međutim niz važnih razlika. Najbitnija je, povijesno duboko zasnovana, razlika u idejnim osnovama. (...) Koliko god bili različiti, komunizam i liberalna demokracija dijele zajedničko porijeklo u idealima zapadnih revolucija koje su srušile feudalno društvo: engleske, američke i francuske. Francuska revolucija, nasuprot društvu baziranom na nejednakosti po rođenju, ističe vrednote: "Sloboda, jednakost, bratstvo". (...) Fašizam se međutim pojavljuje kao pokret, koji potpuno negira vrednote francuske revolucije. (...) Fašizam je proklamirao ukidanje demokracije, i točno je to i ostvario. Komunizam je proklmairao više demokracije (što će donijeti i više općeg blagostanja), ali ne samo da to nije ostvario, nego je zaostajanje za zapadom bilo sve veće. (...)

Ja nisam Židov, pa mora biti da sam komunjara... :no

Post je objavljen 09.03.2013. u 01:59 sati.