Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

bez žarne niti ...

 photo svjetlost_zpsc554199d.jpg
photo by rU




Žarulje sa žarnom niti uskoro će nestati s polica naših trgovina. Toplu žućkastu svjetlost klasičnih sijalica zamijenit će hladna plava svjetlost štednih žarulja.

Na popisu 'robe u nestajanju' žarulja sa žarnom niti pridružit će se gramofonskim pločama, kompjutorskim disketama, 'najlonskim' čarapama i 'žabicama' za čarape, mlincima za kavu, petrolejkama, koncima za krpanje čarapa ...

Proizvodnja u modernom vremenu temelji se na 'planiranoj zastari'. Rok trajanja proizvoda namjerno se skraćuje. Rezervni dijelovi koštaju gotovo koliko i sam proizvod. Više se isplati baciti staro i kupiti novo. Stara izreka 'krpež kuću drži' i sama je zastarjela. Tko još danas štopa čarape? Prodavačica u tržnom centru pogledat će vas s nedoumicom ako je zapitate za 'štopvul'. Jer, konac za štopanje nestao je iz upotrebe baš kao što je i esekerski naziv nestao iz rječnika osječana.

Od daljnjega znači - bez žarne niti. Život bez žara, u štedljivoj svjetlosti, bez gubitaka nastalih pregrijavanjem?
Ponekad znam biti lakovjerna, no sad mi se čini da i proizvođači nude dugotrajuće štedne žarulje držeći u džepu figu planirane zastare. Te nove, dugotrajuće, trajat će kraće. Brzo će ih zamijeniti neke još 'novije'. S još jačom svjetlošću, s još manje žara.

Običnih žarulja u mojoj kućnoj zalihi toliko je da će potrajati još koju godinu.
Ni petrolejku nisam bacila, premda je sve teže pronaći trgovinu u kojoj možeš kupiti petrolej i stjenj.


...

A žarulja sa žarnom niti instalirana 1901. godine u Vatrogasnoj stanici No. 6 u Livermore, California ....


 photo antiq_zarulja_zps9f5080a5.jpg


... još uvijek svijetli.








Post je objavljen 10.03.2013. u 09:11 sati.