Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

POČINJU RADOVI NA PRIJELAZIMA

Radovi na osiguranju željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP) u Kučan Marofu i Jalkovcu obuhvaćaju ugradnju odnosno montažu uređaja za automatsko osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza tipa KŽCP-DK-EM, kućice za smještaj uređaja s pružnim telefonom, cestovnih svjetlosno-zvučnih signala, polubranika, kabela za povezivanje uređaja u kućici i vanjskih elemenata, kabela za priključak na niskonaponsku mrežu te kabela za pružne telefonske veze i daljinsku kontrolu te mimoilaznih zaštitnih ograda (na ŽCP-u u Jalkovcu).

Rok za završetak radova je 14. svibnja 2013. godine. Investitor radova je HŽ Infrastruktura d.o.o., a ugovorena vrijednost radova je 2.466.000,00 kn. Grad Varaždin sufinancira radove u iznosu od 800.000,00 kn. Izvođači radova su Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d. i tvrtka kći HŽ Infrastrukture POSIT d.o.o., a radovi se izvode u pružnome pojasu željezničke pruge L201 Varaždin – Golubovec odnosno R202 Varaždin – Dalj.

Radove će sutra, 6. ožujka, obići gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban te predstavnici mjesnih odbora Kučan Marofa i Jalkovca.

Namjera Uprave HŽ Infrastrukture je da tijekom 2013. završi radove na osiguranju 21 željezničko-cestovnog prijelaza, a ukupna cijena tih radova je 13 milijuna kuna. Također, u 2013. bit će pokrenuto javno nadmetanje za izvođenje radova na osiguranju 27 željezničko-cestovnih prijelaza, a za radove je osigurano 30 milijuna kuna. U 2013. za 43 željezničko-cestovna prijelaza bit će pokrenuto javno nadmetanje za izradu projektne dokumentacije te je za tu namjenu osigurano 500.000,00 kuna.

Osim ulaganja u dodatno osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza, Hrvatske željeznice pokrenule su 2000. preventivno-edukativnu akciju „Vlak je uvijek brži“. Svrha te akcije je upozoriti sve sudionike u prometu na neophodan oprez prilikom prelaska željezničke pruge. Nesreće koje se događaju na željezničko-cestovnim prijelazima nisu specifične samo u Hrvatskoj. Sve svjetske željeznice suočavaju se s istim problemom te ga pokušavaju riješiti na razne načine. Unatoč ulaganjima u signalno-sigurnosne uređaje na željezničko-cestovnim prijelazima, HŽ Infrastruktura će nizom akcija nastaviti podizati svijest svih sudionika u prometu.

Post je objavljen 05.03.2013. u 14:51 sati.