Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Završnica Hatsu-basho



I sve je bilo gotovo u nekoliko sekundi. Baš kao i prema očekivanju, na redu je bila osveta Yokozune nad svojim dugogodišnjim suparnikom Katooshuom. Podsjetimo, jedini poraz Hakuha na prošlom Kyushu-basho došao je od bugara. Hakuho je dočekao nešto brži dolazak Kotooshua, svojim poznatim plesom lijevo - desno destabilizirao protivnika, povukao ga prema sebi i potegnuo ga prema tlu.

Ali, čini se da je Kotooshu pronašao poseban recept za yokozunu. nije ga moguće spriječiti da vas pobjedi, ali mu pri tom maksimalno posao. Kotooshu se dovoljno snažno borio, dovoljno grubo odupirao i silinom svog pada natjerao Hakuha da iskorači van borilišta prije nego li je sam pao na tlo! Ovo je drugi poraz Hakuha! Ne pogriješi li, Harumafuji već u 12. danu ima turnir u rukama!



Kotooshu je nakon ove nanizao i pobjede nad Barutom i Kisenasatom, te došao do velike 10-te pobjede u turniru!





Ime kojim možemo označiti završnicu prvog velikog natjecanja ove godine je Takayasu. Nakon deset dana je imao osam pobjeda i vrlo dobar rezultat, no nitko nije mogao predvidjeti da će na isti način nastaviti sve do kraja. Njegovi protivnici su uglavnom bili sa sredine maegashira kategorija, no na kraju su na red došli i stradali i sekiwake Baruto i sekiwake Goeido! Ovo je Takayasuov treći dvoznamenkasti rezultat u najjačoj diviziji, potvrda da prethodni nisu ovdje bili slučajno. Pogledajte njegovu posljednju i dvanaestu na ovom turniru sa kojom je podijelio drugo mjesto na ovom turniru!





Još jedan borac po kojem možemo pamtiti ovaj turnir je Chiyotairyu. Podsjetimo da je riječ o borcu koji je postao profesionalac prije manje od dvije, od čega se već punu godinu bori u najjačoj makuuchi diviziji. Drugi put uzastopce se probio do 10-te pobjede, a ova će ga vinuti na sam vrh maegashira kategorija i u borbe sa najjačim borcima! Ako se može zaključiti prema posljednjoj pobjedi - niti to za njega neće biti problem.





Obojica, Takamisakari i Takanoyama, uhvatili su pobjede u posljednjoj borbi, petu i šestu. Ova bi pobjeda Takamisakariju trebala osigurati nastavak borbe u Juryo diviziji i produžiti mu karijeru barem za još jedan turnir. Navedimo da je bivši ozeki Miyabiyama došao samo do tri i ostaje nam vidjeti hoće li završiti karijeru zbog ovog ispadanja iz makuuchi. Sa samo četiri pobjede u Juryo će produžiti i Asashio i to nakon tri turnira u makuuchi, dok bi se trio mladih trebao vinuti po prvi put u najjaču diviziju: Jokoryu sa 11 pobjeda i Chiyonokuni sa 9, dok ćemo vidjeti hoće li Daikihovih 7 biti dovoljno za ovaj iskorak. Valovi mladih boraca probijaju se u sam vrh suma, nagovještavaju novo i vrlo uzbudljivo vrijeme!





Posljednja pobjeda bila je velika za Kotoshogikua nad Kakuryuom. Ne samo da je istom dosegnuo osmu pobjedu, već je i u izravnoj borbi nadjačao mladog ozekija. Iako su i on i bivši ozeki Baruto, isto sa osvojenih 8, i dalje vidljivo u fazi oporavka, već na slijedećem turniru bi trebali biti u punom naponu, čineći ga daleko više uzbudljivijim!





Kraj smo ostavili za yokozunu Harumafujia. Munjeviti Harumafuji nije pogriješio sve do posljednjeg dana: nanizao je obojicu sekiwakea, svu četvoricu ozekija. Prvo je Kisenasato držao rekord u dužini borbe - čak 4,5 sekundi, dok je Kakuryu to uspio produžiti na zavidnih 23. Protivnici jednostavno ne uspijevaju ući u borbu - bilo da su izbačeni iz ravnoteže prebrzim startom, bilo prevelikim otporom istom.








Sa 14 pobjedom Harumafuji je uzeo još jedan basho! Ovo je treći u zadnja četiri prvenstva i sa svim pobjedama na putu da bude treći sa svih 15 pobjeda! Ovo je velika Harumafujieva godina i više nemamo jasnog favorita na početku bilo kojeg prvenstva - obojica Harumafuji i Hakuho stoje ravnopravno. ujedno znamo da će njihov ogled uvijek zaokupljati pažnju svakog ljubitelja suma na samom kraju svakog basha, u posljednjoj borbi, bila ona odlučujuća ili ne.

Kako je završio prvi basho u 2013 i da li je Harumafuji opet ostvario zensho-yusho, provjerite sami:





Post je objavljen 05.03.2013. u 13:36 sati.