Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lido

Marketing

Role, the man!

Nije kišilo, a kao da je. Magla se povukla, a kao da nije. Pretrčao sam cestu na pješačkom. Bilo je to jedno od opasnijih mjesta za prelazak, jer bi se, kao po pravilu, uvijek našao neki nadobudni kreten koji bi zaobilazio po onoj četvrtoj, rubnoj traci, uopće ne hajući što u glavnim, onim srednjim, ljudi u autima čekaju prolazak pješaka.
Najgore u svemu je što je s jedne strane banka, iz koje narod izlazi sve odsutniji i zabrinutiji zbog stanja na računima, a s druge pekara, ispred koje se bezbrižno natjeravaju grupe školaraca dok čekaju ili na prelazak ili nekog tko im kupuje pecivo, sendvič, možda burek, čiji miris zapravo dominira ulicom.
Pod strehom ispred banke, nadomak bankomatu, s gitarskim koferom pred sobom, sjedeći na barskoj stolici iz obližnjeg kafića, svira Role, više stari frend, nego tek poznanik.
Prekida "Maglu", a zaljubljen je u Josipu Lisac, maše i pozdravlja, znači važno je.
Doduše, dugo ga nije bilo. Nakon otkrića nekog rijetkog sarkoma i kemoterapije, onaj najhladniji dio zime je odležao u bolnici, ostalo je odsvirao. Izgleda zdravo, onako čupav i neobrijan, a i smješka se, što dugo nije činio. Drago mi je što ga vidim, a bilo je perioda kad sam ga izbjegavao, kao i mnogi drugi. Prodavao je osiguranja...
-I jesi ubo' sinoć?-upita glasno, jer ipak je on ulični svirač.
Dvije gospođe s punim cekerima se okrenu i čudno nas pogledaju, prvenstveno mene, a nisam ni zgodniji, niti puno ugledniji od njega, ali svjesne su da nisam kriminalac. Zastanu, tobože se razmišljajući hoće li preko ceste ili ne, a zapravo očekujući odgovor.
-Misliš na Amerikanke*?-zbunim ih, jer me zrelost izaziva i inspirira, pa onda još i više.-Da, bila tri produžetka**!
Gospođama narastu zazubice na ušima, mada sumnjam da su propustile doručak, kako za stolom, tako i onaj verbalni na tržnici.
-Ima neke siće, a kod tebe?
-Nisam baš bio pri lovi za ulog, ali bit će za cigarete.-odvrati Role s palcem prema gore, zaboravi na Maglu i krene s Indexima, od refrena:-Samo jedan život imam i ludo ga baaaacam, jer zavoljeh jednu ženu, ženu koju saaanjam…
Zbunjene kućanice se ipak odluče na prelazak, pomalo razočarane, ali i utješene činjenicom da ni drugima ne cvjetaju ruže. Financijski aspekt, s njihovog gledišta, u ovom slučaju nije bio bitan.
Pokazujem mu pantomimom za cugu i da mu ne želim bacati siću. Samo klimne glavom i namigne, te pusti glas još jače, preokrenuvši na Azru:- Lijepe žene prolaze kroz grad…ja na uglu stojim sasvim sam…
Zaustavljeni zaraznim tonovima i potaknuti stihovima, trojica penzionera u šetnji istresu čopor mrkih medvjeda u kofer, a ovi zaokruže po dnu, uopće se ne obazirući na mnogobrojne orošene slavuje i tunjeve.
S praga kafića, shvatim da Role skuplja donacije i sprema gitaru, a slika mi sama nametne kratki monolog:-Dosta je za danas…na cugu, pa po špeceraj i staroj majci po lijekove…a bit će i za još koji listić…

*, **-misli se na utakmice NBA lige, košarkaške naravno, koje završe neriješeno, što je u znakovnom jeziku X ili 0. Inače govorimo Ameri, ali u slučaju dobitka tepamo im kao da su žene. Ako ste se kladili na to, donosi dobit min 12-13 puta ulog.
Inače, čini se da to postaje sve omiljeniji način klađenja, jer se u narodu uvriježilo mišljenje da nas samo čuda mogu spasiti.Post je objavljen 04.03.2013. u 09:41 sati.