Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack-ski

Marketing

SKIJAŠKI DAN 36. – Aspen (Aspen Highlands), Colorado, SAD (01.03.2013.)

Oboružan svojim novim gps goglama, danas sam se odlučio za Aspen Highlands. S obzirom da je komplicirano iz Snowmassa doći do Aspen Highlandsa skibusom i to bi zahtjevalo vožnju jednim skibusom skroz do Aspena i onda presjedanje na drugi nazad pola puta do Aspen Highlandsa, čime bih sigurno izgubio sat vremena, odlučio sam ići autom i platiti parking deset dolara. Besplatnog parkinga u blizini Aspen Highlands skijališta nema. Iako ne volim iz principa plaćati parking kada te već lijepo oderu za skikartu, danas nemam druge razumne opcije.
Highlands Village na dnu skijališta je vjerovatno najbezličnije od svih mjesta u podnožju koloradskih skijališta koje sam posjetio. Još jedno planski izgrađeno naselje, ali ovo izgleda jako hladno: jedna pješačka ulica, par trgovina i restorana, i nešto što nalikuje na hotel i privatne kuće, ali kao da su ovi posljednji prazni i da nitko u njima uopće ne odsjeda.
Najniža točka skijališta je na 2451 metara, a najviša na 3559 metara nadmorske visine. Za razliku od Snowmassa, ali i ostalih koloradskih skijališta, Aspen Highlands je samo na padinama jedne planine i ide u visinu, dok je u širini jako uzak. Ovo je drugo po veličini skijalište u Aspenu, ali bit će da u upravi radi neki Austrijanac jer nikako u stvarnosti ne vidim te brojke koje stavljaju na papir: 416 hektara skijaške površine, 119 staza ukupne dužine 135 kilometara, 5 žica (3 četverosedežnice i 2 trosedežnice). Čak i pogled na kartu otkriva da je ovo minijaturno skijalište. Vail je primjerice imao 2140 hektara skijaške površine. Nema šanse da je ovdje 119 staza, pa čak i kada se ubroje svi oni crnjaci, od kojih se ponovno niti jedan ne pegla i svi su odreda puni hupsera za mogulsko skijanje. Kada se izbace sve te obične crne i dvostruko crne nepeglane staze, ostaje tek šačica plavih i zelenih pa skijanje postaje ovdje vrlo brzo dosadno. Nakon Snowmassa jučer, i Aspen Highlands danas potvrđuje da u Aspenu malo previše briju na mogulsko skijanje. Nemam ja ništa protiv nesređenih staza s ovim suhim koloradskim snijegom, ali Aspenu nedostaje snijega da bi se moglo korektno skijati po nesređenim stazama. Moguli su malo preveliki zalogaj za moje umorne noge, pa bio to čak i prvi dan skijanja, a ne deseti za redom.
Zelene i plave staze su dobro speglane i čak imaju manje onih prijelomnica o kojima sam jučer pisao u Snowmassu, ali još uvijek ih je previše. Kako je danas od ranog jutra oblačno i pada snijeg, vidljivost je smanjena. Prvi put u Coloradu u igri je difuzna svijetlost i prijelomnice se uopće ne vide, a nema ni znakova upozorenja. Strašno da si jedan Aspen ovako nešto može dopustiti. Izrevoltiran lošim skijanjem, napuštam Aspen Highlands već u 13:15.
Što se tiče gogla, treba se naviknuti na mali ekrančić u njima. Zaboli glava od njega. Ali gps funkcionira i brzina koju su pokazale gogle gotovo je identična onoj koju je pokazao Ski Tracks na iphoneu. Plus druge informacije. Čini skijanje još zanimljivijem.


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 28.1
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 1395.1
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 3
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 63.5 km/h




Post je objavljen 01.03.2013. u 05:34 sati.