Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zgprimalje

Marketing

BONTON NA WEBU: Anđeli u stvarnom svijetu, vragovi na netu!

Kako kod kuće tako i u školi od malih nogu djecu se podučava lijepom ponašanju i pristojnosti, što nazivamo dobrim odgojem tj. bontonom. Poznato je kako sada živimo u užurbanom svijetu punom tehnologije, pa taj utjecaj vidimo već i kod najmanjih mališana koji jako rano imaju susret s modernom tehnologijom i internetom.
Internet je u stvarnosti velika neformalna zajednica ljudi u kojoj se svatko ponaša po vlastitom kodeksu ponašanja. Iako od „mreže svih mreža“ imamo višestruke svakodnevne koristi, činjenica jest da je Internet nažalost i pravo leglo opasnosti. Kako za djecu tako i za odrasle. Zbog toga većina škola na satovima informatike učenike podučava pravilima lijepog ponašanja na internetu. Bonton na webu sličan je onome iz svakodnevnog života, što znači da naše ponašanje ne smije biti agresivno ni uvredljivo, te da ne smijemo povrijediti nečiju privatnost, niti dopustiti nekome da ulazi u našu privatnost.
Kada se prvi puta susretnemo s internetom jedna od važnijih stvari koju bi prvo trebali naučiti jest bonton na internetu, kako bi se izbjegle neugodne situacije te zlonamjerni napadi na internetskim stranicama.
Od nekulturnih ispada na webu nije pošteđena ni naša sredina. I zaista iznenađuje koliko tinejdžerice naše škole nemaju ni trunke pristojnosti niti srama. Naravno, kada je o internetskim uvredama riječ. Ružne riječi, psovanje i vrijeđanje samo su neke od gadosti koje šira javnost može pročitati na Facebook spottedu Škole za medicinske sestre i primalje Vinogradska, gdje se te dvije škole međusobno blate i časte ružnim epitetima.
Takvo ponašanje ni najmanje ne opisuje zrele i zanimljive djevojke, već suprotno, takvo ružno izražavanje odraz je njihovog (ne)odgoja i nezrelosti. U stvarnom i realnom svijetu pred profesorima i roditeljima one su uzorne i pristojne učenice te budući medicinski djelatnici, no ti „mali anđeli“ su pred računalnim ekranima, u sigurnosti svoje anonimnosti, „pravi vražići“ koji jako brzo zaborave na uzornost i lijepo izražavanje. Uzrok ovakvog problema jest upravo spoznaja da su na internetu anonimne, ali i „cool“ kada nekoga povrijede ili se ružno izraze. Dakako, potpuno su u krivu! Tim ružnim ponašanjem na internetu možemo ne samo sami sebi ocrniti ugled (nije nas briga što drugi misle o nama), već i ugled svoje škole, obitelji i prijatelja, zato prije nego takvo što napravimo moramo dobro naučiti pravila lijepog ponašanja na internetu.
Evo nekih od pravila lijepog ponašanja na internetu, jer očito neki još nisu upoznati s njima:
- lijepo se izražavajte, te ponašajte kao gost na tuđim internetskim stranicama
- ne stavljajte lažne i neprovjerene informacije na internet
- nemojte psovati, vrijeđati i prijetiti
- ako uzimate neki podatak s tuđih stranica navedite njihov izvor (dakle, ne kradite, ne kopipejstajte, jer je to nemoralno, a često i kažnjivo)
- ne stavljajte osobne podatke za koje ne biste željeli da se pojave u javnosti
- ne raspravljajte s nepoznatim osobama i ne ismijavajte nekoga
- ne predstavljajte se tuđim imenom
- NE ČINITE DRUGIMA ONO ŠTO NE ŽELITE DA DRUGI ČINE VAMA!
By Marina Katušin







Post je objavljen 28.02.2013. u 19:35 sati.