Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogdogg

Marketing

MODEL NOVOGA EUROPLJANA TO BE

Europljani mogu štošta naučiti od Hrvata, ponajprije o tome kako se dostojanstveno nositi sa krizom. Često tako na Jadranu ljeti, zgrane se poneki turist u nevjerici:

-Čekaj, pa ovi primaju 400 e mjesečno, skoro svaki ima nekretninu, podmiruju kredite i vječito su u kafiću...

-Eh, uvaženi gospodine Smith, Hrvati vam tako žive već preko 30 godina...kriza jest stanje svijesti...morate naučiti individualno se psihološki nositi sa krizom...ustati ujutro iz kreveta i reći pih, kriza je izmišljotina, kriza je manipulacija, kriza mi danas ničime neće utjecati na raspoloženje...

Europsku uniju može spasiti samo svježa krv. Modificirani projekt budućeg Europljana to be. Europu će spasiti Latvija i Poljska prije nego štednja i rezanje uprave. Češka tankočutnost, Mađarski gard, bošnjačka snaga, srpska briljantnost, hrvatski dišpet, albanska jezgrovitost, crnogorska snalažljivost...biti će injektirane u to paneuropsko tijelo. Europa ima povijesnu priliku da po prvi puta u povijesti nastupi zaista jedinstveno, ali prije toga mora samu sebe prihvatiti onakvom kakvom uistinu jest.


Tijelo europskog mnoštva kroz dekade će preuzeti humani lik. Europa se ne treba bojati balkanskih Muslimana. Upravo preko njih treba obnoviti konstruktivni dijalog sa ostatkom muslimanskog svijeta. Europa to doslovno mora prihvatiti kao svoje bogatstvo jer ono to dogmatski jest. Multikulturalnost kao projekt, prije nekoliko je godina proglašen europskim fijaskom zbog sve većeg jaza između europskih starosjedilaca i novih snaga. Ksenofobija je u zamahu rame uz rame sa gospodarskom krizom i mnogo toga miriše na 1939. Ekstremne politike obaju ideoloških polova, značajno participiraju po parlamentima. Novim članicama EU gotovo ništa ne govori u prilog. Uplašeni europski malograđanin mišljenja je da Schengen treba konzervirati gdje je sad...možda ga čak i korigirati u nazad na zapad. Umanjiti se za jednu Grčku? Sa druge strane odredi balkanskih pečalbara nestrpljivo iščekuju jedinstvenu EU putovnicu. Horde jeftinijih medicinskih sestara, vozača šlepera, potcjenjenih informatičara. Njihove slabašne matične državice uporno ponavljaju onu izlizanu krilaticu da poljsko iskustvo govori da će ih se 70% vratiti nakon par godina...
Živi bili ,pa vidjeli!

Ukoliko se brže ne izintegrira, Europa također riskira da na nekim svojim kracima trajno izgubi utjecaj. Stav Rusije spram širenja EU na istok jest najblaže rečeno kritički. Na Putinovu novu srednju klasu, na istoku Europe gleda se sa zazubicom. Pridjev "bogati" često prethodi subjektu "Rus" u rečenici sa puno nula. Modeli današnjih diktatura kakva je primjerice Lukašenkova postižu gospodarski rast-što u doba krize i jest jedini diktat. Diljem istočne Europe nailazit ćete na naricanje za odumrlim diktaturama. Raspoloženje jest varljiva kategorija. Brojke pak, nikada ne lažu. Euro skeptici bi se trebali paneuropski povezati i time dokazati apsurd takvoga stava. Europski-euroskeptični savez! Bar 20 % u europskom parlamentu bi participirali. Dvojbenost sveeuropske ideje jest corner stone samointegracije. Europa se ne voli, Europa nije spremna za svoje prišteve, za svoje klempave uši, za svoje bore.
Stara se dama mora pomladiti, a botox nije nimalo jeftin...ali biti će to prava ejdžing ljepotica.

Europa će konačno otkupiti svoju čast u zahtjevnom zahvatu na tomu balu te će najzad u novomu zamahu vratiti se za taj globalni stol sa kojeg je ukorena nestala, propustivši jedno bacanje.






Post je objavljen 28.02.2013. u 12:18 sati.