Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BIO PLIN IZ MLIJEKA?



Dr. Marin Miletić s ENERGETSKOG INSTITUTA HRVOJE POŽAR:
„ TO JE MOGUĆE PO TEHNOLOGIJI
KOJA DANAS POSTOJI “



Još 22. 2. proizvođači mlijeka u istočnoj Slavoniji doživjeli su šok. Toga dana su na više desetaka farmi otkupljivači Dukat, Meggle i Vindija potpuno iznenada i bez najave odbili otkupiti mlijeko od više desetaka proizvođača s argumentacijom da su u mlijeku povećane količine aflatoksina. Od 22. do 27. 2 proizvođači koji su dobili obustavu, mlijeko su bacili, neki na njive, neki u septičke jame
No distinkcija u nadanjima za rješenje se dogodila u nedjelju 24.2 poslijepodne, kada je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sazvao konferenciju za novinare i rekao da će od utorka mlijeko ići u pogone za proizvodnju bio plina. No ministar kao da sam sve radi i to još potpuno pješice, bez ijednog suradnika u ministarstvu, u dva i pol dana nije mogao dogovoriti pogone za bio plin, već je realizacija krenula u srijedu.

****************************************

Organizirani odvoz mlijeka, sa farmi na kojima je u mlijeku nedozvoljena količina aflatoksina u pogone za proizvodnju bio plina započeo je 27.2.
Da li je moguće iz mlijeka proizvoditi energiju – budući da literatura ne navodi mlijeko kao masu za bio gorivo?
Objašnjenje sam potražila u Energetskom institutu Hrvoje Požar , a izjavu je dao dr. Marin Miletić, istraživač koji radi u odjelu Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.


- Da li je tehnološki moguće mlijeko koristiti za proizvodnju bio plina?
To je apsolutno moguće i to je sasvim u redu. Mlijeko ima dosta dobar energetski potencijal, koji ima masti u sebi.S tehnološkog aspekta te količine ne bi trebale biti tolike da negativno utječu na tehnološki proces postojećih postrojenja .
- A kakav je rezultat? Da li je to samo toliko da se mlijeko propusti kroz neki pogon, da ne bude jednostavno lijevano u kanalizaciju?
- Ne, Mlijeko neće biti samo unutar tih velikih digestora, to će biti u masi s ostalim supstancama sirovinama koje oni koriste, a uglavnom, koliko ja znam kod nas koristi se kukuruzna silaža, gnoj sa farme, uglavnom kravlji gnoj.To mlijeko će se sa tim ostalim supstancama razgraditi, dio će razgraditi bakterije, jedan dio će te anerobne bakterije pretvoriti u plin koji se koristi u kogeneracijskom procesu, a onaj ostatak koji će ostati, biti će stabiliziran i izaći će van kao fiksator, kao taj ostali dio, koji je kasnije stabiliziran. Znači trebale bi nestati te štetne tvari koje postoje, a to bi trebalo provjeravati na laboratorijskim analizama na tom digestatu, a tada je on apsolutno koristan, jer ima veliki sadržaj dušika i ostalih hranjivih tvari da se koriste kako gnoj.
- Znači nema prijevare, da bi javnosti samo rekli, evo rješenje je tu.. .
Ne,
- To je sve logično i moguće po tehnologiji koje danas postoje.
Svrha bio plinskih postrojenja bi sve više trebala biti takva da se ne koriste kukuruzne silaže, jer je to proizvod koji se koristi u hranu, već da se baš ti otpadci ili nusproizvodi koriste u njima, da bi se stabilizirali i da bi se energija proizvela.
S tehnološkog aspekta ovo je veoma dobra ideja i za to bi trebalo koristiti bioplinska postrojenja.A koriste kao neka vrsta dodatnog iskorištavanja i stabiliziranja otpadnih tvari.
- Hoće li mlijeko s ovim nusproduktima koji su ušli u proces dati neku energiju?
- Hoće. Mlijeko ima dobru energiju u sebi, mast daje dosta dobre količine energije.Zasigurno će čak i pomoći tim procesima – rekao je dr. Marin Miletić.









Post je objavljen 27.02.2013. u 22:48 sati.