Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Jestivi gradZajednički vrt između Pupinovog naselja i Hanamanove ulice. Snimio: Vanja


Drage i dragi moji, već sam u nekoliko navrata pisao o fenomenu "javnih", "društvenih" odnosno "divljih" vrtova, a ovaj put mi je zadovoljstvo najaviti vrlo zanimljivu akciju u organizaciji zagrebačkog Goethe instituta!

Ove se godine Goethe Institut Kroatien bavi pitanjima hrane, njezine proizvodnje, uvoza i plasmana. Cilj projekta „Jestivi grad“ je podići svijest o važnosti lokalne proizvodnje hrane i o njezinu kvalitetnom i održivom pozicioniranju na tržištu. Projekt je zamišljen kao trodnevni seminar od 28.02. do 02.03. u sklopu kojega će se održati dva predavanja, prikazati film uz diskusiju, a organizira se i moderirana šetnja Novim Zagrebom. U projektu sudjeluju gosti iz Hrvatske i Njemačke: Ivan Gregov, Anne Kersten, Valentin Thurn, Saša Šimpraga, Gordana Dragičević i drugi.

Evo i programa projekta:

28.2. 2013., 17.00 – 19.00 h; Ivan Gregov: Permakultura (tribina, na hrvatskom jeziku, ulaz slobodan).
Ekološki aktivist Ivan Gregov predstavlja koncept permakulture koristeći konkretne primjere iz Hrvatske i nudeći svakodnevne praktične savjete za život u gradu.

28.2. 2013., 20.00 – 21.00 h; Anne Kersten: Hungry City (prezentacija, na engleskom jeziku, ulaz slobodan)
Kustosica Anne Kersten predstavit će novije radove umjetnika s izložbe Hungry City postavljene u Berlinu prošle godine, referirajući se pritom i na radove umjetnika iz 1970-tih i 1980-tih.

01.03.2013., 17.00 - 18.30 h; Film: Taste The Waste (Valentin Thurn, 92´ 2010.) (s englskim titlovima, ulaz slobodan)
Šokantan višestruko nagrađivan dokumentarni film o bacanju hrane. Autor filma Valentin Thurn biti će prisutan.
Nakon filma, oko 19h, će biti održana i diskusija sa autorom filma i uz moderatoricu Gordanu Dragičević (na njemačkom i hrvatskom jeziku uz simultani prijevod, ulaz slobodan). tema razgovora će biti pravna pitanja vezana uz trgovinu hranom, uvoz jeftinije hrane, njezina kvaliteta, mogućnostima lokalne proizvodnje te problem bacanja hrane.

02.03.2013. u 10h; Moderirana šetnja sa Sašom Šimpragom (na hrvatskom jeziku, sastanak za sve zainteresirane građane je na sjeveroistočnom uglu križanja Ulice Republike Njemačke i Avenije Dubrovnik, na ulazu u park Vjekoslava Majera.)
Moderirana šetnja do najavljenog budućeg zagrebačkog društvenog vrta „Lakun“ u Novom Zagrebu sa Sašom Šimpragom, autorom knjige Zagreb, javni prostor.Geodetski pogled na parcelu na kojoj se planira prvi društveni vrt "Lakun".


Na mjestu budućeg društvenog vrta. Snimio: Saša Šimpraga.


Više o ovoj problematici možete naći i na slijedećim linkovima:

- opširan članak Saše Šimprage o aktivnosti udruge "Par(k)ticipacija" i inicijativama za osnivanje prvih društvenih vrtova u Zagrebu.

- blog udruge "Par(k)ticipacija"

- najava projekta "Jestivi grad" na web portalu "Pogledaj.to"

- zanimljivo predavanje na tu temu u okviru "TED" projekta


Post je objavljen 27.02.2013. u 14:00 sati.