Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Naši političari govore klingonski

Napomena: ovaj tekst spada prije u tragi-komediju nego u humor. No takve kategorije nema u editoru.

Kad neki naš političar, posebice onaj iz 'gornje klase', počne govoriti strani jezik, najčešće engleski, mnogi gledatelji odmah uključuju videorekordere, DVD-rekordere, starinske kazetofone ili male prijenosne diktafone. Naime, velika je vjerojatnost da će govoriti u nekoj svojoj varijanti stranog jezika, koji kad je u pitanju engleski, najčešće zvuči kao staroklingonski. Priča se tako u kuloarima da su do tog zaključka došli klingonski jezični eksperti s tamo neke planete Qo'noS (Kronos) u bespuću Svemira, proučavajući video i radio signale dospjele do njih iz našeg Sunčanog sustava. Ako su te priče točne moglo bi se lako dogoditi da nas stanovnici te vrlo napredne civilizacije uskoro posjete i oduševljeni što naši političari govore njihov jezik, i to još staru varijantu koju da znaju tek njihovi eksperti, pomognu našim političarima izvući nas, kao napredna civilizacija, iz ovih govana.

Uopće se ne bih iznenadio da su u njihov, klingonski, govor ušle kao dokaz postojanja i drugih razumnih civilizacija, nama dobro poznate izjave naših političara. Da nabrojim dvije najpoznatije: „Jubito“ i "Ju ar from Hangari? Aj voz d dej aftr jestrdej in Hangari. Tenk ju veri mač end velkam tu Kroejša". Autore ne spominjem – ZNA se!

Nakon ove potonje, zavladalo je malo zatišje, a onda je, ničim izazvana naša predstavnica u EU, uvažena saborska zastupnica I.A.M. (davši time SDP-ov doprinos bogatstvu klingonskog jezičnog blaga), položivši svoju lijepu i pametnu glavicu na desnu ruku oslonjenu o stol ispred nje, održala dirljivi govor, natuknice kojeg možete vidjeti na donjoj slici (originalni dokument dobiven iz 'pouzdanog izvora').



Da bi na kraju, u dramatičnom tonu, jakim naglašavanjem posljednje rečenice izjavila:
„Pilpl mas tras as!“

Uvjeren sam da će istog trenutka kad ta rečenica stigne do planete Qo'noS ekspedicija njihovih jezičnih i ekonomskih stručnjaka odmah sjesti u svemirski brod i brzinom svjetlosti krenuti u spašavanje onog što se još spasiti dade.

Ne pišem, međutim, ovo zato što naši vrli političari (ne)znaju strani jezik! To uostalom i nije tako strašno makar im sigurno ne služi na čast. U toj birokratskoj babilonskoj kuli zvanoj 'EU-Ropska Unija' nisu oni jedini koji govore samo svoj materinji ili pak govore jezikom koji Klingoncima izgleda kao njihov prajezik. Postoje uostalom u toj EU-i i neki jeziko-znalci (dobro plaćeni) koji su u stanju vrlo lako i brzo prevesti hrvatski (toliko smo se borili da ga očistimo od srbizama a sada ga se valjda sramimo pa se služimo klingonskim) na engleski. Samo zbog toga ne bih napisao ni jedne riječi, a kamo li ovoliko (529 provjereno!). Pogotovo što se pišući o tome potrošilo već i previše tinte (tako se to nekad govorili kad se još pisalo guščjim perom: „divno li šara“).

Ne!
Pišem iz jednog mnogo važnijeg razloga. Slušajući, naime to nemušto sricanje, odjednom mi je na um palo: oni se usuđuju govoriti stranim jezikom iako ga ne znaju, no jednako tako oni se usuđuju DONOSITI ODLUKE, ZAKONE, PROPISE, oni se usuđuju VODITI DRŽAVU iako, najvjerojatnije jer to nisu nigdje učili, nemaju pojma kako se to radi. Točnije rade to na isti način na koji govore strane jezike:
'bumo probali pa bumo videli kak bu to ispalo!'


Post je objavljen 26.02.2013. u 16:51 sati.