Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

JAVNA RASPRAVA O FIKTIVNIM BIRAČIMA UJEDNO I PRVA POKAZALA OMJER SNAGA U METKOVIĆU?

Image and video hosting by TinyPic

Večeras se u punoj dvorani (kazalištu) Gradskog kulturnog središta održavala javna panel rasprava o novoj zakonskoj regulativi popisa birača i problematici prebivališta i boravišta.

U raspravi su sudjelovali ministar uprave Arsen Bauk, predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova predsjednik GO HDZ-a Metković Nikola Oršulić, kandidat za gradonačelnika Metkovića MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov i vlasnik neovisnog hercegovačkog portala poskok.info Ivan Šušnjar te izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

Ono što je bilo najavljeno da će sudjelovati i gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo, nije se ostvarilo.

Puno kazalište je vjerojatno bilo upravo tako dobro popunjeno zbog najave da će za istim stolom raspravljati 3 najaktualnije političke opcije u Metkoviću: Jambo, MOST i HDZ.

Nakon što su se govornici počeli najavljivati, dobiven je i prvi javni opip političkog pulsa Metkovčana.

Naime kada je voditeljica kazala kako je Stipe Gabrić Jambo odbio sudjelovati na raspravi, uslijedila je salva zvižduka i poprilično veliko hukanje kao znak nezadovoljstva.

S druge strane predstavnici HDZ-a, Nikola Oršulić, te MOST-a dr. Božo Petrov su pobrali pljesak, s tim da je bilo očito da je ipak Božo Petrov bio veći miljenik prisutnih.

Iako je izostala željena rasprava triju najjačih političkih opcija, pa tako i toliko željno isčekivana "bitka aseva", na raspravi su se mogle čuti zanimljive informacije.

Tako je ministar predstavio podatak da samo naselje (grad) Metković ima čak 1060 više upisanih birača nego bi očito trebao imati. Ukupan broj birača je nešto više od 11.000, što znači da je čak 10% osoba više prijavljeno nego bi trebalo biti! U raspravi je javno spomenuto i kako su neke aktualne političke snage javno zahvaljivale biračima iz BiH što su glasovali na prošlim izborima.

Zanimljiv je bio i komentar Nikole Oršulića na pitanje voditeljice kako komentira zahvalu Stipe Gabrića Jambe mještanima Višića, Dračeva, Tasovčića, Šuškova i Bobanova naselja na glasovima. Nikola Oršulić je odgovorio "pa naravno da će zahvaliti, treba im zahvaliti za svaki pojedini glas", što je razbilo ozbiljnu atmosferu i izazvalo salve smijeha.

No tijekom rasprave su se pokazali i neki problemi novog zakona koji bi mogli koštati osobe koje su iz BiH prijavljene zbog nekih svojih osnovnih prava (npr. zaposlenici). Svi su se usuglasili da treba naći način da glasači iz BiH ne bi smjeli glasati na gradonačelnike i načelnike u Hrvatskoj, ali da treba naći način kako ne dirati obične ljude, a opet spriječiti zloupotrebe.

Posve je očito proizašlo iz rasprave da MUP kreće u obračunavanje s "fiktivcima" i da će se znatno otežati fiktivno prijavljivanje, a da će biti i posljedica za one koji ubuduće budu radili takve stvari.




Post je objavljen 25.02.2013. u 21:55 sati.