Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tesari

Marketing

Između Ništa i Sve






taj film Prije sumraka... potpuno je ženski.
njih dvoje samo razgovaraju. čitav film. čak bi i moja N. kolutala očima koja je napeto pratila Ponos i predrasude, a o D. da ne govorim. on se i tada snebivao zašto uopće gledamo film u kojem se ništa ne dešava.

D.-ove predrasude do danas nisam uspjela razbiti, možda ću u nekom sljedećem nastavku tekućeg djetinjstva, a ovaj film... taj film je u stvari drugi dio jedne priče. u prvom se njih dvoje jako jako mladih sretnu u vlaku za Beč i razgovaraju čitavu noć. prije zore i pred njegov avion dogovore ponovni susret za šest mjeseci. i to je to. ništa e-mail, ništa broj telefona, ništa nešto...

deset godina poslije, životi su im zacrtani: on je pisac, oženjen, ima sina, živi u Americi, ima promociju u Parizu, a ona živi u Parizu i dolazi na tu promociju i tu se opet sretnu pa šeću gradom to jedno popodne... prije sumraka, i ponovno kao i deset godina prije samo pričaju... pričaju... pričaju..., a ti shvatiš da ih je onaj prvi susret obilježio za cijeli život, saznaš da je on onda došao, a njoj je umrla baka i nije mogla, saznaš da su deset godina nedostajali jedno drugome i da je njegova knjiga ustvari priča o njihovom davnom susretu.

zašto ja sada ovo pričam? ima taj jedan njen monolog u kojem se jako prepoznajem, baš jako, to kad kaže... it's not easy to me to be a romantic, i kada onda objasni zašto je to tako. jako se prepoznajem u tome...

pa kažem... iako je to ženski film... onako full ženski kažem, a rekla sam i to da sve što je full žensko momentalno probudi muškarca u meni, svejedno... ja jako volim taj film.

...
zašto još sada ovo pričam? u jednom času on kaže:
- Znaš li zašto sam napisao tu glupu knjigu? Da bi ti došla na ovo čitanje u Parizu, pa da te mogu pitati: -"Gdje si dovraga bila?" Mislim da sam je napisao da bih te pronašao.

...
I think I wrote it, in a way, to try to find you.

...
nisam pisala svoju knjigu with a reason. napisala sam je jer je nisam znala/mogla spriječiti.
a pisanje, baš svako pisanje... pjesmi, priča, romana... je uvijek dugi razgovor, s onim koji će to jednom pročitati.
ali kad sam se odlučila izdati, kad sam sva ta svoja pisma na čitatelja... nepoznatog primatelja..., strpala u jednu kovertu i adresirala na prvu pravu adresu... to je ujedno bila i prva i jedina moja odluka što se pisanja tiče, (ako izuzmeno one dramatične never more lažne uzbune o prestajanju), sve drugo bilo je jer drukčije naprosto nije moglo biti, ali tu... tu sam donijela... i ona je, da - imala svoj reason for reason: jedino tako mogla sam si oprostiti što su za mene najvažniji kadrovi filma koji sam životno odmotavala i koji sam životom igrala... u baš svim njegovom nastavcima... bili oni u kojima se nije događalo – ništa.
osim dugih razgovora.
i da se u baš u njima meni dogodilo - sve.

...
ima taj jedan njen monolog na 600 postova i 220 strana u kojem kaže:
it's not easy to me to be a romantic...
it's not easy to me da budem puno toga.
ali mislim... kao da je to nju ikada moglo spriječiti.

I wrote it, in a way, to try to find myself... između ništa i sve.


tessa k

(sad samo da je ništa ne spriječi da dođe na vlastitu promociju...
jer... mogla bi se napokon sresti sa sobom.)



Post je objavljen 25.02.2013. u 18:30 sati.