Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OPĆINI TRPINJA KORUPCIJOM ODUZETO 4200 HEKTARA ZEMLJIŠTA

NA KOJOJ ĆE ZEMLJI RADITI 512 OPG-A?

Općina Trpinja u Vukovarsko srijemskoj županiji, koja ima 5,500 stanovnika u upisnik OPG-a Ministarstva poljoprivrede ima upisanih 512 proizvođača, a 4200 ha državnog poljoprivrednog zemljišta na području jedinice lokalne samouprave, po starom zakonu o poljoprivrednom zemljištu pripalo je u zakup na 50 godina, prijevarom, tvrtki Vupik d.d. koji je u sastavu koncerna Agrokor. 4200 hektara je 96% zemljišta općine Trpinja k.o Trpinja, Bobota, Bršadin, Pačetin, Vera, Ludvinci i Palača.
Pitanje koje otvara problem je - gdje će, na kojoj zemlji, 512 OPG proizvoditi hranu za svoje potrebe?
Vijećnik općinskog vijeća Općine Trpinja i zaposlenik Vupika d.d. Nikola Lazić iz Bobote različitim obećanjima, odnosno korupcijskim radnjama osigurao je većinu u Općinskom vijeću 2011. godine te na taj način uspio promijeniti Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u korist Vupika d.d..

Image and video hosting by TinyPic
s lijeva ;načelnik općine Trpinja Miroslav Palić i Vlado Manojlovioć predsjednik Udruge Napredak-Trpinja

S tim problemom kao primarnim predstavnici Udruge poljoprivrednih proizvođača Napredak –Trpinja i to Vlado Manojlović predsjednik Udruge voćara i povrtlara Napredak - Trpinja, Srđan Markić farmer koji obrađuje 90 ha zemlje, načelnik općine Trpinja Miroslav Palić i Svetislav Mikerević zamijenik načelnika općine došli na 13. sjednicu Saborskog odbora za poljoprivredu koja je održana 20. veljače pod predsjedanjem saborskog zastupnika bivšeg ministra poljoprivrede i predsjednika saborskog odbora Petra Čobankovića.
Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Z.Zec; 13. sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu

Sam predstavnik prilikom izlaganja „pogubio“ se u traženju pravde za zemlju koja pripada općini Trpinja. Svoj primarni problem, 4200 ha u zakupu tvrtke Vupik d.d. nije pred članovima Odbora dovoljno jasno iznio, a iza toga slijedilo je verbalno zalaganje za unošenje u novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, odredbe odnosno članka koji bi glasio:
" Najveća količina obradivog poljoprivrednog zemljišta koja se može dodijeliti jednom subjektu/sudioniku poziva/natječaja ne može prelaziti 40% od ukupno obradivog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području jedne jedinice lokalne samouprave odnosno općine. Iznimno ovaj stavak se ne primjenjuje ukoliko na području JLS nema dovoljno poljoprivrednih subjekata“.
Iz diskusije koja je uslijedila od članova Odbora bilo je vidljivo da osnovni problem raspodjele 4200 ha nije shvaćen i prepoznat. No problem ostaje, on je ozbiljan i potrebno ga je rješavati.

Image and video hosting by TinyPic
s lijeva:Srđan markić i Svetislav Mikerević zamjenik predsjednika općine Trpinja

Zašto se predstavnik Udruge Napredak Trpinja „pogubio“ u iznošenju problema? Prema njihovim riječima radi se „ tvrdom zalogaju“ – koji su oni počeli rješavati pravnim putem. Dva su odvjetnika prema njihovim riječima odustala od zastupanja njihova predmeta, i rješavanje sporo ide. Problem su iznijeli predsjedniku RH dr. Josipoviću, obratili su se Ministartvu poljoprivrede, Agenciji za poljoprivredno zemljište, Hrvatskom Saboru, a konačno rješenje očekuju od hrvatskog pravosuđa koje bi prekršioce trebalo pozvati na odgovornost, narediti poništavanje odluka koje je izglasalo korumpirano Općinsko vijeće, te raspolaganje državnog poljoprivrednog zemljišta u općini Trpinja vratiti na početak.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Argument iz skripte Dokumenata općinskog vijeća općine Tpinja iz kojeg se vidi što su sve korumpirani vijećnici dobili kako bi digli ruku za izmjenu i dopunu Plana raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.


Post je objavljen 24.02.2013. u 18:56 sati.