Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

A F L A T O K S I N

VINDIJA DUKAT I MEGGLE DRASTIČNO PREMA PROIZVOĐAČIMA

Vindija, Dukat i Megle u petak 22.2. ujutro prekinuli su otkup mlijeka od proizvođača u Istočnoj Slavoniji tvrdeći da je u njemu povišena razina aflatoksina.No Ministarstvu poljoprivrede nisu dostavili ni rezultate analize uzorkovanog mlijeka niti su o odluci prekida otkupa mlijeka obavijestili resorno ministarstvo. Zato su poljoprivredni proizvođači mlijeko prolijevali u septičke jame.
Obavljeno je uzorkovanje kukuruza iz robnih zaliha, a rezultati su pokazali da je ispravan za stočnu hranu.
Od 11 uzoraka prvotno poslanih u Beč čak 10 pozitivno. Od 92 uzorka mlijeka iz uvoza, analiza je stigla za 56 od kojih su samo četiri bila pozitivna. Uzorci na akvatoksin u protekla dva tjedna pokazali su da su pozitivni u mlijeku iz Mađarske, Njemačke, Francuske, Italije i Slovenije.

DA PODSJETIM : još samo prije 8 dana 15.2 Ministarstvo poljoprivrede je objavilo službene rezultate provedenih analiza stočne hrane i sirovog mlijeka na farmama muznih krava, koji ukazuju na minimalno i za zdravlje potrošača neškodljivo odstupanje razine aflatoksina M1 od predviđenih koncentracija. Rezultati analize iz Beča pokazali su neznatno povišenu razinu aflatoksina M1 iznad dopuštene, i to 0,057 mikrograma/l, dok je EU regulativom dozvoljena koncentracija 0,050 mikrograma/l mlijeka.Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana, a kao problem detektirana je istočna Hrvatska. Od početka pojačane kontrole analizirano je na Hrvatskom veterinarskom institutu ukupno 184 uzorka mlijeka. Od toga je 158 uzoraka uzeto u industriji svim najvećim mljekarama u Hrvatskoj, 15 na farmama i 11 iz uvoza a kontrola je rađena na granici. Veterinarska inspekcija izdala je nalog za obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane.

IZ REGIJE
Prema informacijama Radio Televizije Kragujevac kompanija „Meggle Srbija“ 22. 2 izdala je priopćenje prema kojem je zaprepaštena vijestima iz medija da je i u njihovim proizvodima pronađen aflatoksin M1, ističući da ozbiljno i odgovorno pristupa analizama radi zaštite potrošača.U priopćenju „Meggle Srbija“ navodi da je jasno da je uzrok problema sa mlijekom neodgovarajuća stočna hrana kojom su hranjene krave lokalnih proizvođača.
Uz kompaniji „Meggle Srbija“ rečeno je da zajedno s kooperantima poduzimaju sve potrebne mjere za poboljšanje ishrane na farmama, dok se u mljekari konstantno vrši stroga kontrola sirovog mlijka na prisustvo aflatoksina M1.
Prema navodima Radio Televizije Kragujevac poduzeće za kontrolu kvaliteta SGS Srbija još je 8. prosinca 2012. izdalo priopćenje da 40 % ispitanih uzoraka kukuruza nije upotrebljivo za ljudsku prehranu.Ispitano je 375 uzoraka od 350.000 tona kukuruza, i utvrđeno je da je 60 % ispitanog kukuruza upotrebljivo.Evropska unija upozorila je da je kukuruz iz Srbije, isporučen Italiji, a potom vraćen, zaražen aflatoksinom - potencijalna pretnja za zdravlje ljudi.

AFLATOKSIN
Eng. aflatoxin
Toksin plijesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kikirikiju, kokosu i kukuruzu. Jedan je od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće. Postoji više tipova B-1, G-1, M-1 koji se laboratorijskim analizama mogu razlikovati. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi izravne opasnosti od izazivanja raka u čovjeku; aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena tvar u hrani. Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina je učinkovita mjera predostrožnosti.








Post je objavljen 22.02.2013. u 23:53 sati.