Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psi-vodici

Marketing

Pomagala u samostalnom životu slijepih osoba

Potpuno samostalno živim od početka studija, od svoje 19-e godine u Zagrebu u studentskom domu. Samostalno uređujem svoju sobu, svoj ormar i sve slažen na svoje mjesto iz jednostavnog razloga što u neredu ni videća osoba, a kamo li slijepa ne može pronaći željeni predmet, majicu koju želi upravo sada obući ili slično.

Mnogi me pitaju kako se snalazim s bojama, kako uskladim odjeću, kako znam razvrstati veš za pranje te kako ga kasnije složim u par.

Evo nekoliko riječi o pomagalima s kojima se u svakodnevnom životu služi slijepa osoba.

U svakodnevici slijepa se osoba koristi razno-raznim pomagalima koje joj olakšavaju samostalan život i ne ograničavaju je na pomoć druge osobe.

Sat
Postoje brajevi satovi i govorni. Većina slijepih koristi brajev sat koji izgleda kao i svaki drugi ručni sat, samo što ima poklopac te kad se podigne poklopac opipom se može osjetiti položaj kazaljki, odnosno utvrditi koluiko je sati..

Sat se koristi na način da se otklopi prednji dio sata i prstom se opipa položaj kazaljki. Sat nije s brojkama već je označen dvjema sitnim ispupčenim točkicama na mjestima brojeva 12, 3, 6 i 9, a jednom točkicom na ostalim brojkama. Sat zbog same veličine nema kazaljku za sekunde.

Sat je „osjetljiv“ na dodir te vrijeme treba provjeravati laganim dodirom jer u protivnom slijepa osoba nehotice može pomaknuti kazaljku i poremetiti vrijeme.

Šta se tiče govornog sata on izgleda sasvim normalno osim šta na sebi ima gumb koji kad ga se pritisne pokreće mehanizam i snimljeni glas izgovara vrijeme.

Detektor boja
Ovo pomagalo slijepi koriste vrlo često jer maksimalno pomaže i nemoguće je zamisliti kako se obući se bez njega. Riječ je o malom uređaju na kojemu se nalazi snimljeni glas. Uređaj se prisloni uz željeni predmet, primjerice uz majicu te pritiskom na gumb slijepa osoba doznaje boju.

Lako razumljiv glas koji izgovara boje tipa crvena, crna, plava, zelena također ima mogućnost odrediti i je li boja svijetla ili tamna, tirkizna ili jarka odnosno intezivna.

Na detektoru se nalazi još jedan gumb koji služi potpuno slijepim osobama koji nemaju nikakav osjet vida, a funkcija mu je da visoko ili nisko frekventnim zvukom javi korisniku je li svjetlo u prostoriji upaljeno ili ugašeno.

Detektor se usmjeri prema izvoru svjetla te pritiskom na gumb javi se zvuk – visoki za upaljeno, a niski za ugašeno svjetlo.

Detektor tekućine
Ovo pomagalo koristi se u kuhinji i odlično je kada slijepoj osobi dođu gosti i žele popiti čaj, kavu ili jednostavno vodu.

Jednostavan, mali predmet plastičnog materijala s dvije žičice zakači se na šalicu te kada tekućina dotakne žičice javi se sitan zvuk i vibracija te tada slijepa osoba zna da je nalila tekućinu do ruba šalice.

Ovo pomagalo je odlično u slučaju kada se toči vruća tekućina i ne treba provjeravati stalnim podizanjem šalice kako bi po težini osjetila do kuda je tekućina došla ili prstom ograničiti dokle će dočiti.

Uz detektor tekućine neki koriste i kockicu koja ima kroz sredinu rupu. Ona se primjerice ubaci u lončić s mlijekom te kada mlijeko počne kuhati kockica zbog pritiska tekućine počne kuckati i tako slijepa osoba zna da je mlijeko prokuhalo.

Obilježivač
Ovo pomagalo nekad se koristilo kako bi slijepa osoba označila neki cd ili kazetu, a danas kreativnošću osobe dobilo je i više drugih mogućnosti tipa ispisom „šećer“ na trakici osoba istu zalijepi na posudicu sa šećerom i tako se osigura od miješanja namirnica u kuhinji.

Stroj ima ukrug ispisana slova na brajici te okretanjem kruga i točnom pozicijom slova pritiskom na tipku ocrtava se slovo, a pritiskom na označeno mjesto trakica se prekida te ju se lako odlijepi i prilijepi na željeno mjesto.

Govorna osobna vaga
Mnogi su opsjednuti svojom težinom i stalno se važu. Mislim da bi nekome već dosadilo stalno iščitavati težinu slijepoj osobi, a vjerujem da ni njoj nije baš ugodno da svi znaju koliko teži :)

Zato se koristi govorna vaga koja radi na jednostavnom principu. Prvo se dodirom upali vaga, a zatim sačeka signalnu poruku u obliku glasa da može stati. Kada osoba stane, nakon sekundu ženski glas objavi težinu.

Postoji govorne vage na više jezika, a najčešće se koristi engleski jer je skoro i najjeftinija.

Još postoje mnoga pomagala, i vrlo često se koristi još i govorni toplomjer koji funkcionira na istom principu kao i vaga.

U ekonomatu Hrvatskog saveza slijepih mogu se još nabaviti i govorni tlakomjer, raznorazna pomagala za kulinastvo od kunjinjske vage do mjerica za razne doze. Postoje i govorni te brajični metar za mjerenje, krojački metar, igle za šivanje, rezači za tablete, označene brajične kutijice za lijekove i sl.












Na slikama gore zvučni metar i tlakomjer za slijepe. Desno govorni toplomjer.










I na kraju, evo slike moderne izvedbe ručnog sata za slijepe. Vrhunska tehnologija i odličan dizajn služe i slijepima.







Post je objavljen 22.02.2013. u 11:42 sati.