Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

izgubljeni u prijevodu, svemiru i još malo dalje

Stao u obranu kolegice: "Osjećate li se bolje zato što engleski Ingrid Antičević Marinović nije dobar?"

Facebook status Ivana Račana:

I tako... Engleski jezik Ingrid Antičević u Europskom parlamentu je opći predmet sprdnje u Hrvatskoj. Neki dan me je Šeks u Saboru podsjetio na Marxa i opijum za mase. Skoro je to isto danas, kao zabava za mase. Osjećate li se bolje zato što engleski jezik hrvatske promatračice u EU parlamentu nije dobar? Osjećate li se bolje zato što je to sve što znate o njenom agnažmanu u EU parlamentu? Znate li što se uopće dešavalo u EU parlamentu, a odnosilo se na Hrvatsku? Zanima li vas?

Danas je u Europskom parlamentu na odboru za Vanjsku politiku glasano o amandmanima na rezoluciju pod nazivom "2012 Comprehensive monitoring report on Croatia." Bilo je to drugo čitanje i zadnja dva tjedna su naši promatrači u EU parlamentu radili na tome. 62 amandmana su predložena. Tridesetak amandamana smo ocjenili lošim za Hrvatsku i zadnja dva tjedna radili na njihovoj izmjeni ili odbacivanju. Zajedno, svi hrvatski promatrači zajedno. Uvjeravali na hodnicima, agitirali na klubovima, uvjeravali na raznim sastancima kolege iz EU parlamenta da vide stvari i političke procese kako ih mi ocjenujemo. Rezultat glasanja danas je skoro potpuni uspjeh za Hrvatsku. Od tridesetak amandmana koje smo ocjenili spornima, samo su dva ostala u rezoluciji. Neću vas zamarati s detaljima, za njih nema prostora u našim medijima. Oni nisu zabava za mase, ti detalji gotovo nikog ne zanimaju. Kao uostalom ni sama cjelina.

Kad sljedeći put budem predstavljao Hrvatsku na nekom međunarodnom skupu, bilo u Vijeću Europe ili negdje drugdje, neću se smijati kolegama iz svih djelova Europe koji natucaju Engleski toliko loše da teško i klopu naruče u restoranu. Uvjeravat ću ih sve da je Hrvatska zaslužila davno biti u EU, da smo naučili razlikovati bitno od nebitnoga, da tolerancija živi u našem društvu kao i razumjevanje različitosti. EU parlamentarci govore svojim jezikom na službenim sastancima i zasjedanjima, a od 1.7. će EU zastupnici iz Hrvatske govoriti svojim jezikom u EU parlamentu.

Jes, jes, Ivane i Zoki, vi ste superheroji. Vi ste krvlju, znojem i suzama zaradili svoje skromne plaće. Vi preživljavate sa 2hilje mjesečno. Vi kao roblje rintate neplaćeno prekovremeno, stojite cijeli dan na kasi, prenosite robu iz skladišta, lopatate snijeg ispred Konzumovih supermarketa. Vi poniženi i osiromašeni kopate po kontejnerima europske administracije u potrazi za plastičnim bocama. Aha, baš.

I poslije sve svoje bahatosti opet bahato tražite hvalospjeve za obavljanje onog što vam je posao i za što ste akćueli plaćeni. Gospodo, da ne bi možda i spomenik? Hau jes no.

No kad nas već kao javnost docirajući prozivaš, odgovorit ću ti Ivane. Bar u svoje ime.

Ne Ivane, ne osjećam se bolje zato što engleski jezik hrvatske promatračice u EU parlamentu nije dobar. Osjećam se loše. Ali ne osjećam se loše zbog tog njenog komično-lošeg engleskog jezika koji je bar na jedan dan nasmijao ovu naciju (i zbog kojeg se, baj d vej, samo ona treba osjećati loše). Jezik je u svemu još najmanja stavka i ti to jako dobro znaš, ali se praviš glup i puštaš moralističku maglu. Osobno se loše osjećam zbog činjenice da jedna hrvatska promatračica u EU parlamentu tom istom parlamentu bahato i neznalički popuje o nekakvoj potrebi vjerodostojnosti pred očima naroda ("Ljudi nam moraju vjerovati!", a pod "nam" je mislila na vas, političarske svete krave), dok istodobno vi hrvatski političari niste učinili apsolutno ništa da to povjerenje naroda, o kojem vaša kolegica baljezga na katastrofalnom engleskom - i zaslužite.

Vi zapravo činite sve upravo suprotno tomu. Vi ste nesposobnjakovići koji se bahate svojim neznanjem, autistično nesvjesni gnjeva koji se u građanima ove zemlje gomila, dok zemlja tone.



I to je, gospodo profesionalni demagozi, Ivane i kumpanijo, prvi i zadnji razlog zbog kojeg se, slušajući njen sjekirom nacijepani engleski, osjećam više nego loše. Pu!


Post je objavljen 20.02.2013. u 21:00 sati.