Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZATVOREN IPA 2008 TWINNING LIGHT PROJEKT


USPOSTAVLJEN ODBOR ZA AKREDITACIJU

U Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu, 14. veljače je održana svečanost zatvaranja Twinning Light projekta EU za Hrvatsku IPA 2008 „Jačanje kapaciteta hrvatske administracije za akreditaciju Agencije za plaćanja u poljoprivredi“. Pomoćnik ministra mr. Luka Čuljak posebno je pozdravio Richarda Masu iz Delegacija EU u Zagrebu, voditeljicu projekta država članica EU Brinu Bitenc Korinšek, Gordanu Parać voditeljicu Samostalne službe za akreditaciju Ministarstva poljoprivrede, direktora Agencije za plaćanja Republike Slovenije Benedikta Jeranka, direktora Agencije za plaćanja Republike Hrvatske Ante Pezu, voditelja tijela za ovjeravanje Republike Austrije Friedricha Schabauera, predstavnike veleposlanstva Republike Slovenije i Austrije, predstavnike Središnje agencija za financiranje i ugovaranje, predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, predstavnike Agencije za plaćanja i predstavnike ARPE i Ministarstva financija.

Image and video hosting by TinyPic
Fotka: M.Zouhar Zec; S lijeva: mr. Luka Čuljak, pomoćnik ministra i voditelj IPA Programa Ministarstva poljoprivrede, Snježana Španjol zamjenica ministra poljoprivrede, Mirjana Kovačić voditeljica odjela za akreditaciju , Richard Masa voditelj odjela za provedbu projekta Delegacije Europske unije u RH, prevoditeljica s engleskog

Prema riječima mr. Luke Čuljka Twinnig light projekt iz programa IPA 2008 imao je za cilj doprinos procesu pripreme Ministarstva poljoprivrede za zajedničko upravljanje poljoprivrednim fondovima EU, odnosno za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike EU.
Vrijednost projekta je 222.222 EUR, a trajao je osam mjeseci. Sastojao se od dvije komponente: a) Podrške procesu akreditacije i b) Podrške procesu trajnog nadzora akreditacije.
Na projektu su radili stručnjaci pet institucija iz triju država članica EU Slovenije, Austrije i Slovačke, koji su zastupali sva tijela uključena u sustav zajedničkog upravljanja poljoprivrednim fondovima EU:a) nadležno tijelo, b) tijelo za ovjeravanje c) Agenciju za plaćanja. Time je omogućeno detaljno razumijevanje odgovornosti i zadaća pojedinih tijela u sustavu s naglaskom na Samostalnu službu Ministarstva poljoprivrede kao nadležnog tijela prema uredbi 885/2006.
Kao stručnjak na projektu radio je i ravnatelj slovenske Agencije za plaćanja Benedikt Jeranko, koji je svojim sugovornicima u Agenciji i Ministarstvu prenio dragocjena iskustva ali i savjete za pripremu za novo Programsko razdoblje EU 2014.-2020. godine.
Projekt se odvijao istovremeno s akreditacijom sustava izravnih plaćanja i zajedničkih procesa Agencije. Na projektu su kroz radionice sudjelovali predstavnici drugih institucija i to; Agencije za plaćanja, ARPE ( Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije) i Carinske uprave Ministarstva financija.Pored Samostalne službe, koja je u Ministarstvu zadužena za proces akreditacije i koja je glavni korisnik projekta, znanja i iskustava stručnjaka država članica, korisno su primijenile i druge ustrojene jedinice Ministarstva poljoprivrede jer su na radionicama sudjelovali i zaposlenici koji se bave mjerama ruralnog razvoja, mjerama izravnih plaćanja, financijama, unutarnjom revizijom i inspekcijama u poljoprivredi.

Jedna od glavnih dodanih vrijednosti projekta je jačanje administrativne strukture za akreditaciju uspostavom Odbora za akreditaciju. Odbor je uspostavljen na visokoj razini kako bi se osigurala formalna i politička moć i odgovornost za izdavanje, ograničenje ili povlačenje akreditacije, te za trajni nadzor usklađenosti s akreditacijskim kriterijima.
Shema:
Image and video hosting by TinyPic

FINANCIJSKI DIO IPA PROJEKATA

Prema riječima pomoćnika ministra mr. Luke Čuljka u periodu 2007. – 2011. ukupna IPA TAIB alokacija na raspolaganju RH iznosila je 170,5 milijuna eura.Ministarstvu poljoprivrede odobreni su u tom razdoblju projekti u planiranom iznosu od 41,35 milijuna eura. Do sad je za financiranje ukupno odobreno 19 projekata kroz 55 ugovora svih vrsta.
Na dan 4. veljače 2013. godine u provedbi je bilo 10 projekata kroz 20 ugovora, čiji su korisnici uprave Ministarstva poljoprivrede i Agencija za plaćanja.
Izgradnja kapaciteta tijela za provedbu zajedničke poljoprivredne politike nastavlja se sa dva značajna projekta Agencije za plaćanja, a koji su u fazi ugovaranja:
Prvi projekt iz programa IPA 2011 „Jačanje kapaciteta APPRRRa i priprema za razdoblje poslije 2013“ u iznosu od 4,8 mil eura, dok je drugi Twinning light projekt iz Programa IPA 2010 „Jačanje kapaciteta interne revizije za provedbu revizija ZPP mjera“, kojim će se nastaviti unapređenje revizije u funkciji trajnog nadzora akreditacijskih kriterija, čime se također osigurava održivost ovog projekta.



Post je objavljen 15.02.2013. u 23:44 sati.