Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magarac-jedan

Marketing

Kalendar na blogu 15.02.

1493. pismo Kristofora Kolumba o otkriću novih zemalja.

1564. rođen slavni talijanski fizičar, matematičar i astronom Galileo Galilei, izumitelj teleskopa, smatran i ocem moderne znanosti, poznat po izreci Eppour si mouve (Ipak se kreće).

1573. na današnji je dan vođa seljačke bune Ambroz Matija Gubec, legendarni "seljački kralj", okrutno pogubljen nakon gušenja najveće seljačke bune.

1894. Ferdinand Braun predstavio prvu katodnu cijev za prikaz slike.

1911. rođen Grigor Vitez, hrvatski pjesnik, dječji pisac te prevoditelj s ruskog, slovenskog i makedonskog.

1942. u snažnom vojnom udaru Japanci osvojili Singapur, nakon čega je zarobljeno više od 80.000 indijskih, australskih i britanskih vojnika.

1945. na američkom sveučilištu Pennsylvania na današnji je dan u rad je pušten ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). Bilo je to prvo računalo za opću uporabu koje je bilo moguće reprogramirati kako bi rješavalo različite računalne probleme.

1954. rođen Matt Groening, autor crtanih filmova Simpsona i Futurame.

1989. sovjetska invazija Afrganistana: Sovjetski Savez službeno je objavio da su sve njegove trupe napustile Afganistan.

2001. u časopisu Nature po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.

2003. najveći antiratni prosvjedi u povijesti (protiv rata u Iraku).

P.S. od danas neću svaki dan objavljivati kalendar a blogu, malo mi previše zatrpava blog pa je druge tekstove teško naći. kalendar možete pratiti na facebooku , a imate i link ispod brojača posjeta.

facebook Kalendar


Post je objavljen 15.02.2013. u 07:14 sati.