Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inspirationsart

Marketing

Stephen R. Covey: Osma navika

Knjigu sam kupila baš na Noć muzeja u Zagrebu. Ima zanimljivih razmišljanja. I onako za današnje sam izabrala ovaj tekst za citiranje sa str. 34 i 35. Možda opisuju današnje neko naše poslovno stanje oko nas ili situacije u kojima smo se našli ili ćemo sa nalaziti i što zapravo biramo u tim situacijama?

"Svjesno ili nesvjesno, ljudi odlučuju o tome koliki će dio dati svome poslu ovisno o tome kako se s njima postupa, kao i o mogućnostima koje im se nude kako bi se iskoristile sve četiri dimenzije svoje prirode. Ti izbori mogu biti pružanje otpora ili odlazak iz organizacije ili pak kreativno oduševljenje. Razmislite na trenutak, koju biste od navedenih mogućnosti : pružanje otpora ili odlazak, nevoljnu poslušnost, voljnu suglasnost, srdačnu suradnju, srčanu predanost ili kreativno oduševljenje, izabrali u sljedećih pet situacija:

Prva: Prema vama se ne postupa pravedno. Drugim riječima, u vašoj je organizaciji mnogo politike,nepotizma. Čini se da platni sustav nije pravedan. Vaša plaća nije u skladu s količinom vašega rada. Što biste izabrali?

Druga: Pretpostavimo da ste za svoj rad dobro plaćeni, ali se prema vama ne postupa s poštovanjem. Drugim riječima, ne poštuje vas se. Vaš se šef prema vama svaki put ponaša drugačije, što uglavnom ovisi o njegovom raspoloženju. Što biste izabrali?

Treća: Pretpostavimo da ste dobro plaćeni i da se prema vama postupa s poštovanjem, ali vam se nameće što biste trebali misliti. Drugim riječima, vaše se tijelo i srce vrednuju, ali ne i vaš um. Što biste izabrali?

Četvrta: Pretpostavimo da ste dobro plaćeni (tijelo), da se prema vama postupa s poštovanjem (srce), da ste kreativni (um),ali trebate iskopati rupu i ponovno je zakopati ili pisati izvješća koja nikada nitko ni ne pogleda, a kamoli da se njima služi. Drugim riječima, vaš posao nema smisao. Što biste izabrali?

Peta: Pretpostavimo da ste dobro plaćeni (tijelo), da se prema vama postupa s poštovanjem (srcem), da imate smisleni posao koji zahtijeva vašu kreativnost, ali da su odnosi prema vašim klijentima i dobavljačima, pa i ostalim zaposlenicima, puni laži i prijevara (duh). Što biste izabrali?"

Izbor je na svakome od nas zar ne?


MoJa IdEjA : Srce od špage s malo ukrasa i svakog razveseli





Post je objavljen 14.02.2013. u 20:29 sati.