Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bananarepublik

Marketing

ZABA-ino "olakšavanje" otplate kredita

ZABA je svim dužnicima koji su poslali prigovor na nove Opće uvjete poslala novi prijedlog utvrđivanja fiksnog i varijabilnog dijela buduće kamatne stope. Po tom prijedlogu buduća kamatna stopa BS bi se računala kao zbroj fiksnog dijela kamatne stope FS i dva varijabilna parametra: šestomjesečnog LIBOR-a za CHF i dvogodišnjeg CDS-a za Hrvatsku, tj. BS = FS + 6mCHFLIBOR + 2gCDS, gdje se FS dobije tako što se na dan 31. 12. 2012. od trenutne kamatne stope TS oduzmu 6mCHFLIBOR i 2gCDS, tj. FS = 5,25% - 6mCHFLIBOR - 2gCDS = 5,25% - 0,065% - 1,68% = 3,505%.

Zanimalo me kako bi se moja kamatna stopa kretala da je od prvog dana vrijedio novi ZABA-in prijedlog. Zato sam nacrtao sljedeći grafikon koji uspoređuje kretanje kamatne stope u ZABA-i na stambeni kredit s promjenjivom kamatnom stopom i valutnom klauzulom u CHF u periodu od 2006. do danas s kretanjem kamatne stope na isti kredit da se od prvog dana primijenjivao novi prijedlog.



Kao što se vidi na grafikonu, kamatne stope se poklapaju samo u periodu od 1. 6. 2009. do 1. 12. 2010. kad je stvarna kamatna stopa bila najviša, a inače je kamatna stopa po novom prijedlogu cijelo vrijeme znatno viša te raste do preko 8,5%. Vidimo da maksimum stvarne kamatne stope predstavlja minimum ponuđene kamatne stope što znači da je ovaj novi ZABA-in prijedlog bezobrazni pokušaj podvale.

Vjerojatni razlog uvođenja parametra 2gCDS u varijabilni dio kamatne stope je njegov nagli pad krajem prošle godine što ZABA pokušava izokrenuti u svoju korist. Inače se ovaj parametar nikada ne koristi na ovaj način prilikom određivanja kamatnih stopa na stambene kredite.

Udruga Franak je sastavila predložak za odbijanje ovog ZABA-inog prijedloga pa ga iskoristite za slanje svog odgovora. Inače, rok za slanje odgovora je 30 dana od zaprimanja prijedloga.

Post je objavljen 13.02.2013. u 22:50 sati.