Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Eduardo Mendoza: "Čudesno putovanje Pomponija Flata"

Nije li super kad roman počne na sljedeći način:

„Neka te bogovi zaštite od ove pošasti, Fabije, jer od svih oblika čišćenja što nam ih sudbina šalje dijareja je najupornija i najrevnija.“


Pomponije Flat, rimski građanin, kao znanstvenik i kozmopolit, u proputovanju je Bliskim Istokom u potrazi za čudesnom vodom koja donosi mudrost onome tko je popije. I tako on ide po svijetu, pijući sve vrste odvratnih i zaraženih voda i dobivajući sve moguće vrste crijevnih boljki koje čovjek može zamisliti. (Ne)sretna okolnost, koja je i dovela do ove priče, jest da ga je napadaj proljeva doslovce izbacio iz sedla, gdje je ostao ležati da bi ga pokupila jedna, pa druga rimska kohorta, i dovela do mjesta Nazaret, gdje se upleo u niz događaja, sve u želji da svom novostečenom prijatelju, dječaku Isusu, pomogne spasiti oca Josipa od sigurne smrti na križu, jer je bio osumnjičen da je usmrtio bogatog Nazarećanina Epulona.

Roman obiluje finim sarkazmom, koketira s rimskom pompoznošću (pa je i učeni Rimljanin, glavni junak ove priče, upravo nazvan Pomponije, a i Flat mi se lako objašnjava iz razloga što pati od plinova, odnosno flatulentan je), politički je nekorektan, jer objašnjava, između ostalog, kako su rimski zapovjednici šakom i kapom dijelili smrtne kazne, a potom ih opozivali kad bi im podvečer kažnjenici donosili danak za oprost kazne.

Da bi stvar bila gora, Eduardo Mendoza (španjolski pisac srednje generacije (1943.) iz Barcelone, vrlo plodan pisac, čija je ovo jedina knjiga prevedena na hrvatski jezik – mi bismo još!) nije stvar niti sasvim izmislio – Plinije Stariji u svom djelu Prirodoznanstvo govori o nekim vodama od kojih krave pobijele, o drugima koje pale buktinje i onima što ljudima koji ih piju podaruju moć izricanja proročanstava, ali im skraćuju život, i slično; o Isusovu životu i životu Judeje u njegovo vrijeme autor također vrlo opsežno govori, iako podvlači da se radi o čistoj fikciji. Ali koja je, podvlačim ja, dovoljno uvjerljiva da se čovjek zapita.

Kad bih morala definirati žanr, rekla bih da se radi o krimiću. Ali humorističnom krimiću, što ga čini za stupanj zanimljivijim. Stoga, preporučujem za lako čitanje za zabavu.

P. S. Nadam se da ste Valentinovo proveli u ugodnom društvu.


Post je objavljen 14.02.2013. u 20:57 sati.