Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lumana

Marketing

Birds and the bees

Moja starija kći ima 8 godina i kako je krenulo ubrzo će ju uhvatiti pubertet. Ja sam od onih roditelja koja želi biti prva koja će ju odgajati i pripremiti za život i zato s njom otvoreno razgovaram o svemu.
Kad je imala 4 godine rodila sam drugo dijete, isto curicu.
Za vrijeme trudnoće kupila sam jednu dječju knjigu gdje ima dosta ilustracija i opisa, od toga kako se "pravi" beba, preko toga kako se razvija do poroda- i tako sam i ja njoj počela s s 3 ipo godine objašnjavati seks, trudnoću i porod. Bez onih pčelica, ptičica i sl.
Danas vidim da sam s time trebala početi još dok je ona bila u trbuhu, jer po nekim znanstvenicima djeca se rađaju sa spolnim nagonima, samo se još ne znaju izraziti tj. nismo ih naučili kako da to izgovore te smo ih samim time ograničili i zatupili i zato toliko buntovni i agresivni kada dođe pubertet jer,jebiga, ne znaju šta im se događa! Zaboravili su na taj svoj urođeni nagon zbog roditelja koji im nisu na vrijeme počeli pričati o tome. Sve do sada ja sam si mislila da sam normalna ženska osoba (i po spolu i po rodu!) no otkako su na silu uveli spolni odgoj u školu ja sam se zapitala koliko sam ja normalna i na koji način ja to svoje djete pripremam za život! Aj sada ozbiljno, jesam za zdravstveno, građansko i ne znam kakvo obrazovanje ali za odgoj svoga djeteta sam prvenstveno ja ta koja će raditi s njima! Poslušam babe, tete, susjede, znane i neznane kada krenu sa svojim filozofijama o tome gdje ja to u odgoju griješim i sl. ali im ne dam da mi otimaju dijete i odgajaju ga po nekom svom uvjerenju i vjerovanju! Imaš svoje djete ili si imao/la svoje djete i priliku za odgoj pa sada pusti mene i moje dijete na miru. Za prijedloge jesam- poslušati ću svaki, ali sam ja kao roditelj tu da donesem odluku koliko je neka stvar dobra za moje dijete. Tako je i sa tim Jovanovićevim spolnim odgojem! E nećeš bome! Raduje me i umiruje što je taj njegov program samo probni i to na dvije godine. Moje dijete je 1.razred pa dok bude treći ,hvala Bogu programa kao ovakvoga kakvoga ga sada sile u škole, neće biti. Dooobro sam pročitala i kurikulum i literaturu i sl. Pogledala stranu Jovanovića i protivnika i donijela odluku da sam ja ta koja će ih preteknuti sve i reći svome djetetu što će ju to zadesiti za koju godinu da ne ispadnem nemaran i zatupljen roditelj iz tko zna kojeg stoljeća, jelte.
Sinoć sam evo nastavila s pričom s kojom sam malo zastala prije 3 ipo godine.
Cura se sinoć okupala i gledam ju kako je dobila mali šlaufić na trbuhu.Raste, počela se razvijati... Nasmiješim joj se i kažem- Još malo pa će ti početi rasti dlačice ispod ruke i na koki. Iako i inače pričamo otvoreno, stidljivo se nasmiješila i čeka šta ću joj još pričati pa sam nastavila s time koje promjene će ju sve čekati. Kako će joj osim tih dlačica rasti i sike (sisice) i da kada vidi krv na gačicama da se ne uplaši da je to menstruacija. I dalje se stidljivo smješka no uozbiljila se malo više. Rekla sam joj kako će i dečkima rasti dlačice i oko piše i ispod ruku no da njima neće toliko rasti sike kao curama već će njima rasti dlake oko sika- kao tati. I dalje se smješka ali sve slabije, faca sve ozbiljnija. Pitanja još nema.Kada sam joj rekla da će se onda ljutiti na tatu i mamu jaaako i to bez nekog razloga i kako će govoriti da su tata i mama baš glupi i nemaju pojma i da će misliti da nas ne voli, e tu se slomila.
Rasplakala se i pitala -A jel onda i ti mene nećeš voljeti? Nasmijala sam se i rekla da će nju tata i mama uvijek voljeti pa i kada se ljute, kao i do sada. Naljutimo se ali te volimo i uvijek ćemo te voljeti. Umirila se i nastavila s pitanjima. A kada budu te dlake narasle jel ih smijem obrijati kao ti? Kada mi bude curila krv iz koke hoću mi sva krv iscuriti-hoću umirijeti- naravno da sam joj i taj dio objasnila....Eto, tako smo u cca 10-15min prošli taj početak puberteta i uz moja pojašnjena njoj i njezina pitanja i moje odgovore njoj otišla je umirena na spavanje.
Ako si Jovanović i kompanija smatraju da dijete u trećem osnovne treba znati što je primjereni a što ne primjereni dodir i to kroz primjer na način da se djeca međusobno dodiruju i kažu kada ih se dodirne na mjesto koje im smeta voljela bih znati na koji to način oni svoju djecu odgajaju i pripremaju na život?! Svome djetetu sam rekla da ju po golom tijelu, po sikama i koki ne smije NITKO dirati i da ju nitko ne smije ljubiti u usta!I basta!Nisam ju dodirivala i pitala da li joj dodiri gode ili ne jer si to smatram BOLESNO već sam direktno rekla što i gdje ju nitko ne smije dirati!Zar to nije dovoljno?!Zar ju trebam opaliti par puta elektrošokerom prije nego kažem da je struja pec pec?! Kada počne pokazivati veći interes za dečke, kada krene veći interes o seksu e onda ćemo i detaljnije o tim dodirima i basta!
Imam ja pitanje kao roditelj a na koje odgovor nisam naišla u tim njihovim znanstvenim literaturama:
Kada budemo išle kupiti prvi grudnjak, kome se trebamo prije kupovine obratiti? Nema genetske predispozicije za sise veće od dvojke a ne želim joj ih kupiti pa ni onda kada bude plakala kako druge imaju veće od nje. :)


Post je objavljen 11.02.2013. u 11:20 sati.