Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Samoinicijativni Tuzlaci

U pojedinim trgovinama u Tuzli više se ne može dobiti besplatna plastična vrećica. Ista se sada plaća 5 km pfeninga (oko 20 lipa) ili 20 KM feninga (oko 80 lipa) ovisno o veličini. Građani se pitaju što je cilj ovakve odluke, ekološka osviještenost ili pak punjenje džepova trgovaca. Građane najviše pogađa što za ponuđenu cijenu, plaćaju reklamu na vrećici, pojedinih trgovačkih tvrtki.

< Izvor animacija: Crossed flag pins.com


Zanimljivi su komentari čitatelja web portala RTV Slon Tuzla koji je objavio ovu vijest:

# samra
E vala ima li šta da se ne plaća. Ovo samo da nas pljačkaju, kakva zaštita okoline!

# alisa
meni ne godi što moram platiti kesu na kojoj ima logo nečiji, ko da mu platim reklamu, a drugog izbora nema. krenem do drugarice, pa usput da nešto uzmem, moram nositi ceger.

# mario
Ma kod nas će biti sve zagađeno bez obzira što će i kese poskupiti! Naš mentalitet niko ne promijeni, nažalost!

# zijo
Neka nam još samo vazduh naplate majko moja mila... a koja fora, stavili su male kesice za džaba u koje mogu stati dvije čokolade i možda jedno mlijeko, možda...

# alibaba
šta ko pita ovu ovcu gordanu i ona je na teretu i države i potrošača. valjda ako kupim robu prodavac je obavezan za to obezbijediti u što ću tu robu sa kase pokupiti ali bez naplate.

Inače, što se cijele Bosne i Hercegovine tiče po pitanju poreza ili zabrana, tu još situacija nije niti jasna niti jedinstvena. Centri civilnih inicijativa (CCI) zajedno s ministarstvima okoliša u FBiH i RS-u razvili su projekt koji ima za cilj smanjivanje upotrebe plastičnih vrećica, a koji razmatraju nadležna entiteska ministarstva. Ovim projektom predviđeno je uvođenje naknade na tanke plastične vrećice, koja bi smanjila upotrebu plastičnih vrećica koje su u ovom trenutku, kako tvrde, jedan od najvećih zagađivača životne sredine. Cilj je da kupci na kasama supermarketa ili manjih trgovina plaćaju plastične vrećice, koje su do sada bile besplatne, po 10 feninga (oko 40 lipa), a planira se uvođenje naknade od polovine 2013. godine.






Post je objavljen 09.02.2013. u 22:12 sati.