Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zabrana plastičnih vrećica na saveznoj razini SAD-a bi mogla ubiti 1380 ljudi



Ekolozi (oni pravi) su otkrili da zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i prisiljavanje potrošača na korištenje višekratnih vrećica i torbi, neće povećati samo recikliranje, već će dovesti i do povećanog ubijanja ljudi. Za one druge, za eko-fašiste (jer njih ne možemo zvati ekolozima), koji misle da su "ljudska bića zaraza na koži majke Zemlje", to je dobra vijest. Međutim, za svakog normalnog čovjeka to je užasavajuće.

Istraživači Jonathan Klick (Sveučilište u Pensilvaniji) i Joshua D.Wright (Sveučilište George Mason) za potrebe Instituta za pravo i ekonomiju Sveučilišta u Pensilvaniji sačinili su istraživanje "Zabrana trgovačkih vrećica i bolesti koje se prenose hranom" (Grocery Bag Bans and Foodborne Illness) koje možete naći na sljedećem LINKU.

J.Klick i J.D.Wright procjenjuju da je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica u San Franciscu dovela do povećanja smrtnosti uslijed bolesti izazvanih trovanjem hranom za 46 %, odnosno za 5,5 slučajeva više svake godine. Te podatke istraživači su zatim proveli kroz cost-benefit analizu koja se primjenjuje za propise koji se primjenjuju u području spašavanja života prije njihovog odobravanja, te je utvrđeno da ovakvi propisi o zabranama jednokratnih plastičnih vrećica ne bi prošli kriterij pravilnika koji reguliraju područje spašavanja života. Rezultat je bio negativan čak i prije nego su u analizu uključili i podatke o povećanim troškovima zdravstvene zaštite kojima rezultiraju takve bolesti.

Trebamo li, u stvari, cost-benefit analize kako bi smo utvrdili da je udvostručenje smrtnosti u pojedinim kategorijama, loša stvar?

Širom brojnih okruga u saveznoj državi Kaliforniji gdje su uvedene zabrane, studija je pokazala povećanje od 16 smrtnih slučajeva. I ti brojevi se još mogu pogoršati kada se korištenje višekratnih vrećica još više proširi i na ostale potrošače, dakle van grupe pobornika zabrana koji već koriste višekratne vrećice i torbe, kada se te vrećice iz nužde (ne zbog izbora) počnu više koristiti u nižim i siromašnijim slojevima stanovništva gdje je njihovo korištenje nemarno i gdje se manje polaže računa na higijenske uvjete.

Tu se procjenjuje porast posjeta hitnim službama za 61 % zbog problema izazvanih zarazama s bakterijom E.coli, a preračunato, to bi društvo moglo koštati više od 100 miliona dolara.

Kako bi izgledale posljedice zabrana jednokratnih plastičnih vrećica kada se uvrste u nacionalnu stopu pobola zbog trovanja hranom (koju možete pronaći na sljedećem LINKU) objašnjeno je u nastavku:

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) procjenjuje da svake godine 1 od 6 Amerikanaca (odnosno oko 48 miliona ljudi) se razboli zbog trovanja hranom, 128.000 ih se hospitralizira, a 3.000 ih umre kao posljedica trovanja hranom.

Uzimajući u obzir rezultate istraživanja J.Klicka i J.D.Wrighta o posljedicama uvedenih zabrana jednokratnih plastičnih vrećica (povećanje od 46 % odnosno za 5.5. smrtnih slučajeva više svake godine) i kada se uvrste u podatke CDC-a, tada će brojevi porasti na 64 miliona oboljelih, odnosno na 1 od 5 Amerikanaca. Pretpostavljajući 46 %-tno povećanje, proizlazi da će zbog zabrana jednokratnih plastičnih vrećica doći do povećanja od 1380 smrtnih slučajeva zbog trovanja hranom, a sve kao posljedica zagađenja hrane bakterijom e.coli prenesenom s višekratnih vrećica i torbi.

Poznate žestoke aktivistice i pobornice zabrane jednokratnih plastičnih vrećica glumice Julia Louis Dreyfus i Eva Longoria mogle bi imati "zakrvavljene ruke". No to ih se vjerojatno neće ticati. A za ekologe, pardon, za eko-fašiste, ubiti 1380 ljudi, najviše iz nižih, siromašnijih slojeva, nije greška ovih propisa, to je za njih njihovo obilježje.



Izvori podataka:
Frontpagemag.com
Daily Times
Studija - Knight,J., Wright, J.D.: "Zabrana trgovačkih vrećica i bolesti koje se prenose hranom" (Grocery Bag Bans and Foodborne Illness), Sveučilište Pensilvanija, Studeni 2012 (LINK)
Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC - Centers for Disease Control and Prevention)
Američka nacionalna stopa pobola stanovništva (The national foodborne illness rates)





Post je objavljen 08.02.2013. u 00:53 sati.