Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

O povijesnoj jezgri Jelenovca

Protekla nedjelja je bila pravi dan za šetnju po “rubu prirode” i hvatanje svježeg zraka i sunca kojeg smo, napokon, napokon, napokon, vidjeli u većim količinama, a ne samo na čajnu žličicu svaki peti dan. wink
(za pravu prirodu je ipak još malkice prerano, još je sve puno otapajućeg snijega, blata, vode … a opet, osjećam zov prirode, ne šeće mi se više samo po gradu …)

I, krenuh ja sa obitelji na Jelenovac, uz Jelenovački potok uzbrdo do Vrhovca i onda po Jelenovcu nazad, gledajući šumu, slušajući žuboreći potok, upijajući sunce … i na povratku, kod Šercerove ulice, naletismo na zanimljivu grupaciju kuća o kojima nisam baš puno znao pa onda po povratku uputih mail mojim dragim uvijek dobro obaviještenim prijateljima i evo što dobih od njih (VT, Mladene, hvala vam puno na informacijama!).

Selo Jelenovac, kažu oni, se spominje već u 16. stoljeću - 1801. ima 5 kuća i 4 stanovnika, u 17. stoljeću se zove "Brežuljak Jelenovec", a 1878. godine su tu 4 kuće koje su i danas prisutne, to su upravo te kod raskršća sa Šercerovom!


Isječak plana grada iz 1878. godine sa označenim kućama kod raskršća Jelenovca i današnje Šercerove ulice.


Pogled na spominjano raskršće iz Google Eartha, Mladene, hvala!.

Ako stanete na raskršće Jelenovca i Šercerove i okrenete se prema jugu (prema gradu), sa vaše desne strane je kuća koja je zabilježena već 1860. godine, a danas nosi kućni broj 45. Još ne tako davno je kuća bila u dosta lošem stanju (pogledajte fotke!), no čini se da se ipak radi na obnovi.

Lelja Dobronić piše o toj kući 1963. godine slijedeće: ”Godine 1868. sagrađen je ljetnikovac u vinogradu reda Milosrdne braće na Jelenovcu po nacrtima graditelja Janka Jambrišaka. On je tipa stilizirane seljačke kuće s drvenim rezbarenim balkonima i zabatom. Neki su drveni ukrasi u toku vremena uklonjeni, inače je stanje ostalo nepromijenjeno."

Ono što danas odlikuje tu kuću je lijepa drvena konstrukcija sa balkonom, nekoliko lovačkih trofeja na njoj i vrlo lijepa kućica za ptice u vrtu ispred nje.


Južna strana kuće u 60-tima, preslika fotografije iz knjige Lelje Dobronić.


Južna strana kuće ove nedjelje. Snimio: Vanja


Sjeverna strana kuće, pred koju godinu u vrlo lošem stanju. Snimio: VT


Pogled sa susjednog brijega, Vrhovca. Snimio: Mladen

Preko puta, na sjeverozapadnom ćošku Jelenovca i Šercerove, na kućnom broju 46, nalazi se lijepa vila sa tornjićem o kojoj nemam dodatnih podataka ... ona je u odličnom stanju, za razliku od svojih susjeda na brojevima 44 i 45.


Pogled s ulične strane. Snimio: Mladen


Što se tiče kuće preko puta (kućni broj 44), o njoj je pronađeno slijedeće u registru zaštićenih dobara grada Zagreba:

Ljetnikovac Andrijević;sred.19.st.; dogradnja 1914; zaštićeno kulturno dobro; Z-0726 / Narodne novine br.63/03; 
Slobodnostojeći ladanjski objekt–ljetnikovac, na vrhu ulice Jelenovac, podigla je veleposjednička obitelj Andrijević sredinom 19.st. Točna godina izgradnje nije poznata, kao ni graditelj. Obitelj Andrijević posjedovala je veliko imanje na Jelenovcu, s vinogradima, šumom i gospodarskim objektima, sve do kraja II.sv.rata. Iako je novijim intervencijama izmijenjeno izvorno stanje objekta, ovaj ljetnikovac zadržao je bitne arhitektonske karakteristike,kao i kvalitetno hortikulturno uređenu okućnicu.


Prema nekim informacijama tu je kuću obitelj Andrijević kupila od starosjedioca Jelenka (vjerojatno otud dolazi ime Jelenovac!).


Dvorišni pogled. Izvor. Registar zaštićenih dobara grada Zagreba

Dr. Stanko Andrijević (1841.-1894.) iz spomenute obitelji je bio zagrebački gradonačelnik od 1876. do 1879., a pamtit će se prvenstveno po zagovaranju ideje da se Zagreb opskrbljuje vodom ne iz izvora Medvednice (kao što je zagovarao njegov prethodnik na gradonačelničkom mjestu, Vončina) već iz bunara u savskoj ravnici i realizaciji prvog vodovoda koji je otvoren u srpnju 1878. godine. Uz to, za njegova mandata su sagrađene i škola Milosrdnica u Gundulićevoj ulici, palača suda na Zrinjevcu i škola na Kaptolu, provedena je gradska numeracija kuća, a probijene su i neke nove ulice: Đorđićeva, Primorska, Palmotićeva, Kolodvorska (danas Jagićeva).
(podaci o dr. Stanku Andrijeviću preuzeti su iz časopiosa Zagreb, moj grad, broj 8 iz studenog 2007. godine, vidi http://www.zagrebmojgrad.hr/site/mercury/20101028-zgmg-8-pdf-87c0.pdf , stranica 14.)

Ne zaboravimo, po njemu je dobila ime i Andrijevićeva ulica, koja se nalazi nedaleko Jelenovca i bolnice u Vinogradskoj.

Južno od te kuće (ljetnikovca) nalazi se nekoliko jednostavnijih objekata u nizu koji izgledaju kao gospodarske zgrade. O njima sam saznao da je tamo nekad bila farma pilića, ali i sjedište firme E.C. Inspekt d.o.o. Propagandni tekst kaže slijedeće:
“Fizikalno-kemijski laboratorij tvrtke E.C. Inspekt d.o.o. ima dugogodišnju tradiciju. Prvo je djelovao u sustavu radne organizacije Jugoinspekt Zagreb OOUR Agrokontrola Zagreb, poslovna jedinica Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo od 1954. g. na lokaciji Jelenovac 84, Zagreb. Fizikalno – kemijski laboratorij sa suvremenom opremom te kvalificiranim i stručnim osobljem stoji Vam na raspolaganju za obavljanje širokog spektra analiza proizvoda." (Ti objekti su po staroj uličnoj numeraciji imali kućni broj 84)

Trenutno su zgrade i cijelo njihovo dvorište zapušteni, a parcela južno od njih zarasla u bagreme i grmlje … šteta, jer bi sa tog grebena bio lijep vidik na sjeverni dio Pantovčaka!


Pogled na jednu od zgrada. Snimio: VT


Ulični pogled. Snimio: VT

Post je objavljen 05.02.2013. u 15:32 sati.