Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

KANDALORA




Kandalora, snig do mora,
sveti Blaž, da je laž,
sveti Šime, još je zime.

Vazda je naš svit tako govori i više put je tako bilo. Na kandaloru 2. febrara, znalo je bit sniga domora. Febrar misec je serce zime. Do sada se pokazalo da je on najhladniji misec.




Na kandaloru se važigjeju i blagosljivjaju šterike. Svaka kuća morala je imat blagoslovljenu šteriku. Šterika je u svakoj potribi tribala, i u žalosti i u radosti. I kad se rajalo i kad se umiralo, kada se kerstilo i kada se krizmalo.




To je dan kad se Isusa doneslo prikazat Gospodinu u Jeruzalem. Na taj se dan blagoslivjaju i noseće žene. "I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite" (Mal 3, 1). Nitko nije slutio da će to staro proročanstvo po vanjskom obliku biti tako skromno. Gospodina nisu docekale nikakve svirke, nikakvi poklici. Sve je prošlo tako tiho, nenapadno i gotovo nezapaženo. I to je stil Isusova skrovita života, stil poniznosti i skromnosti. Isus postaje Svijetlo svijeta i Grad na gori koji svijetli cijelu vječnost.



Na svetog Blaža, 3. febrara se blagoslivjaju gerla. Dvi blagoslovjene šterike se mećeju pod gerlo, a ancipret te blagoslovi. Ovaj se blagoslov temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasi dite kome je u gerlu zapela draca od ribe. Najviše ga slave Dubrovčani, a mi ga se spomenemo u našoj pismici o vrimenu.



I na kraju, pri kraju miseca na 18. febrara je sveti Šime. Osta je upančen po tome da je bi jedan od dva učenika kome se Isus ukaza. Živi je 109 godišć, od toga je 43. godine bi biskup.


Post je objavljen 02.02.2013. u 14:31 sati.