Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Petar će u svibnju napuniti 102 godine: 'Najvažnije je zdravlje'

Tvrdi da nikada nije zapalio cigaretu, a što se tiče alkohola i tu je bio umjeren. Nije se napijao, ali je ponekad u društvu popio po čašicu do dvije, objasnio je Petar.

Nema neke formule za dug život. Najvažnije je zdravlje, a njega se mora čuvati. Isto tako važna je prehrana i da je čovjek smiren – kazao nam je Petar Ogrizović, iz Koprivnice koji bi 16. svibnja trebao proslaviti 102. rođendan. Tvrdi da nikada nije zapalio cigaretu, a što se tiče alkohola i tu je bio umjeren. Nije se napijao, ali je ponekad u društvu popio po čašicu do dvije.
- Duhan i stres su najveći neprijatelji. Ni moj djed niti otac nisu zapalili nikada cigaretu i doživjeli su duboku starost. Obojica su živjeli gotovo 100 godina. Otac 97, a djed 98 godina – pojašnjava svoju tajnu dugovječnosti najstariji žitelj koprivničko – križevačke županije.
Rođen je davne 1911. godine u Ličkom selu, pokraj Plaškog, ali ga je život ubrzo odnio dalje. Nakon zanata otišao je u vojsku Kraljevine Jugoslavije gdje je dočekao II. svjetski rat u činu dočasnika. Kapitulacijom Jugoslavije prešao je u partizane gdje je proveo ratne godine. Nakon rata ostao je u bivšoj Jugoslavenskoj vojsci gdje je 60-tih godina prošlog vijeka umirovljen. U međuvremenu se oženio u koprivničkom kraju gdje je proveo više od polovice svog bogatog života.
Pomaže mu 25 godina mlađi cimer
Život u Domu umirovljenika mu ne pada teško. Kaže kako su hrana i smještaj dobri, a i s cimerom koji je nekih 25 godina mlađi od njega nema problema.
- Dobro se slažemo i on mi pomaže jer mi noge otkazuju poslušnost. To me najviše smeta jer se ne mogu kretati bez pomagala - kaže bistri starac. Sinovi Jugoslav i Zdenko, koji su također u mirovini, redovito ga posjećuju. Ima dva unuka Zorana i Gorana, i jednog praunuka. Supruga mu je preminula prije dvije godine.
Dane u Domu, za čije djelatnike ima samo riječi pohvale, uglavnom provodi uz TV ekran, a vijesti ne propušta. Na rastanku nam je veselo mahnuo i kazao da se ne boji smrti, jer svi odu, pa će i on. No, sreća je, kaže, kako ne znamo kada ćemo i stoga treba uživati u životu i što manje se ljutiti, jer probleme ne rješava usijana nego hladna glava.

Izvor: 24 sata

Post je objavljen 30.01.2013. u 13:27 sati.