Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Kako sam otkrio TV serije?

/Dragi moji,

smatram da prvo zaslužujete ispriku za 6-7 mjeseci izbivanja sa bloga. Trebao sam kratku pauzu , koja se malo otegnula, a u međuvremenu sam, bez brige - neumorno pisao. Nažalost, neke od tekstova ne možete pročitati osim ako niste pretplaćeni na Teatar.hr, ali onaj meni osobno najdraži možete pročitati - ovdje. /

Osim što sam pisao, svirao sam, čitao, odmarao, učio i - otkrio televizijske serije. Dugo vremena imao sam predrasude prema toj popularnoj televizijskoj formi prvenstveno zbog serija kakve možete gledati na hrvatskim kanalima u najboljim termnima - našu jeftinu produkciju, ili istu tu jeftinu produkciju iz inozemstva, u čemu prednjači sva sila turskih i inih telenovela.

Sad, stiglo je dugo toplo ljeto, kufer je bio napunjen knjigama, a budući da sam odsječen od internetskog svijeta, odlučio sam se u Zagrebu opremiti TV serijama, za slučaj da postane dosadno. I navukao sam se...

Ljeto je počelo s Homelandom, sjajnim trilerom sa još sjajnijom Claire Danes u glavnoj ulozi, koja je osvojila sve nagrade koje se dodjeljuju za televizijske uloge u proteklih godinu dana. Homeland prati lov na terorista Abu Nazira, u kojem možemo prepoznati i već ulovljenog Osamu Bin Ladena, a temelji se na izraelskoj seriji "Hatufim". Ipak, Homeland je postigao svjetsku popularnost zahvaljujući izvrsnoj prvoj sezoni u kojoj Claire Danes kao manično-depresivna agentica CIA-e prati Nichoalsa Brodyja (Damien Lewis), veterana rata u Iraku sa sumnjom da je postao terorist. Uz naslovni par, u izvrsnim glumačkim izvedbama ističu se i Mandy Patinkin kao Saul, svojevrsni mentor Carrie, te Morena Baccarini kao supruga Nicholasa Brodyja. U drugoj sezoni serija je postala još napetija, nauštrb dramske logike i dostojanstvenog prikaza terorista i Islama koji je imala u prvoj sezoni, ali nije izgubila niti na popularnosti - a niti na nagradama. 3. sezona nas čeka u rujnu - krenite :-)



The Newsroom je nastavio niz kvalitetnih serija. Iako njenog tvorca, Aarona Sorkina , često optužuju da su dijalozi u njegovoj novoj seriji gotovo neslušljivi, te izrazito nerealni. Ali Sorkinov scenarij zapravo je sjajan, a još je bitnija njegova ideja, koja nažalost također ponekad prelazi u patetično politiziranje i domoljublje tako svojstveno Amerikancima.The Newsroom prati Willa McAvoyja koji je odlučio vratiti gledanost svojoj televizijskoj kući i emisiji prvenstveno kvalitetnim novinarstvom. Serija je najzanimljivija upravo kada predstavlja što bi to novinarstvo trebalo biti - bez lažnih informacija, bez "objektivnog" pogleda na svijet, bez vijesti o zvijezdama i zvjezdicama. Bilo bi sjajno da ovu seriju što prije pogleda redakcija Jutarnjeg, a bome i ostalih hrvatskih "medija".



Gledao sam još i sadržajno upitne, ali prilično zabavne "The Borigas", treću sezonu u kojoj se "Downton Abbey" vratio na staru slavu ( a Maggie Smith vjerojatno priskrbila sebi i trećeg Emmyja za sjajnu ulogu Violet), "Modern Family "(jednu od najboljih humorističnih serija u posljednje vrijeme) i Mad Men, televizijsku lektiru.

Naposljetku, vrijedi spomenuti i europsku produkciju koju nam na sjajan način predstavlja HRT 3, o kojem sam pisao ove jeseni u SVK magazinu. HRT 3 je predstavio gledateljstvu sjajnu i vrlo hvaljenu dansku seriju "Ubojstvo", te francusku "Spiralu zločina", ali nažalost ih nisam imao vremena u potpunosti pratiti zbog toga što ih prilično nemilosrdno emitiraju - dan za danom, bez repriza.

Ipak, uspio sam uhvatiti vrijeme za jednu drugu sjajnu dansku seriju koja nam dolazi na HRT 3 sljedećeg mjeseca - Borgen. Sam naslov odnosi se na zgradu u kojoj se nalazi sjedište danskog parlamenta i vlade, a govori o izmišljenom liku prve danske žene premijerke (koju je Danska doista i dobila godinu dana nakon početka emitiranja serije), njenoj borbi za ostanak na vlasti, ali i borbi sa obiteljskim problemima, te moralnim principima i tome koliko političari doista mogu držati do njih. Impresivno je kako serija vješto kombinira probleme s kojima se Danska doista suočava, na domaćem i unutarnjem terenu, ali i razotkriva svijet koji bismo inače smatrali potpuno poštenim i nekorumpiranim. Jasno, zbog nekih stvari zbog kojih su odstupili ministri fikcionalne premijerke Birgitte Nyborg u Hrvatskoj ne bismo ni okom trepnuli (izjave sa partyja od prije 5 godina, vožnja automobila na dizelsko gorivo, potrošeno 100 kruna (=100 kuna) državnog novca i sl.),tako da je Borgen zanimljiv i kao društvena studija. Povrh svega, tu je sjajna Sidse Babett Knudsen koja zaslužuje veliki aplauz za ulogu "čelične lady".




Do pisanja!


Post je objavljen 28.01.2013. u 22:30 sati.