Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donjaravska

Marketing

Samo 2 posto sredstava za rješenje problema izbjeglica



Novi zakon konačno omogućava povratak izbjeglica



Image and video hosting by TinyPic



piše: Dejan Jazvić


Parlamentarna skupština BiH trebala bi uskoro usvojiti novi Zakon o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima, kojim se stvara jedinstveni zakonski okvir za konačno rješavanje izbjegličkog pitanja u zemlji.

Naknada za imovinu

Ako zakon koji je već upućen u parlamentarnu proceduru ne pretrpi veće izmjene bit će predviđeno da izbjeglica iz BiH i raseljena osoba ima pravo na povratak u ranije prebivalište, izbor drugog prebivališta i povrat imovine ili kompenzaciju, odnosno naknadu za imovinu koja se ne može vratiti. Izbjeglici iz BiH i raseljenoj osobi koja je izabrala drugo mjesto prebivališta ne ograničava se pravo na povratak u ranije mjesto prebivališta, a osoba koja je izabrala drugo mjesto prebivališta ne može ograničiti pravo na povratak izbjeglici iz BiH i raseljenoj osobi koja je odlučila vratiti se u svoje ranije mjesto prebivališta.

Obnova kuća

Za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i raseljene osobe sigurno je važno što se i u ovom zakonskom dokumentu ističe njihovo pravo na povrat imovine koje su lišeni za vrijeme neprijateljstava od 1991., kao i na kompenzaciju - naknadu za imovinu koja se ne može vratiti. Onima koji se odluče na povratak osigurava se pomoć u obnovi osobne imovine, ali i infrastrukture te drugi oblici pomoći u povratku s ciljem ekonomske, socijalne, pravne i drugih oblika održivosti povratnika. Osobama kojima nije moguće osigurati povratak na istu lokaciju na kojoj su živjeli prije rata u izuzetnim situacijama se može odobriti relokacija na drugu adresu unutar tog istog mjesta prebivališta. Izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i raseljena osoba koja izabrala drugo prebivalište u BiH, preko kompenzacije, odnosno naknade za imovinu koja se ne može vratiti, može izabrati jednu od dvije vrste pomoći. Prva je pomoć u obnovi uništene i oštećene stambene jedinice u prebivalištu iz 1991. godine, a druga je pomoć u izgradnji stambene jedinice u novom prebivalištu u Bosni i Hercegovini. Određenih političkih sporenja moglo bi biti oko predviđene zakonske odredbe po kojoj se sredstva za ostvarivanje prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika osiguravaju u iznosu dva posto proračuna države, entiteta, Distrikta Brčko, županija, općina i gradova.





Post je objavljen 26.01.2013. u 11:37 sati.