Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/leonardos

Marketing

Vlada izmjenama zakona ubrzava postupak stečaja




Vlada je sa sjednice 11. siječnja u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Stečajnog zakona, kojima se nada ubrzati stečajne postupke, ali i dodatno zaštititi vjerovnike i radnička prava.

"Pomoću više mjera i izmjena u Stečajnom zakonu postupci će biti brži. Ovaj zakon je rezultat rada temeljem analize postojećih problema koji se javljaju u stečajnom postupku, a koji se ne odnose samo na dužinu, nego i na zaštitu vjerovnika i radnika, pri čemu se naslanjamo na Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. To treba gledati u paketu', kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavivši izmjene Stečajnog zakona.

Kazao je da će izmjenama glavni naglasak biti na vjerovnicima, odnosno da je načelo izmjena da 'odlučuje onaj čiji je novac'.

'To neki nazivaju načelo vjerovničke autonomije, a meni se čini jednostavnije čije je, taj odlučuje. Vjerovnike stavljamo u prvi plan i oni će odlučivati o puno više stvari nego do sada. Odlučivat će o troškovima poslova jer znamo da se znalo događati da troškovi poslova budu motivi za dugo trajanje i da nadmaše ono oko čega se vode. Stečajni plan donosit će vjerovnici, a ne dužnik, koji više ne postoji', kazao je Miljenić.

Više neće biti ni financijskog restrukturiranja jer će se to po novome rješavati u predstečajnoj nagodbi. 'To ne znači prestanak djelatnosti jer postoji mogućnost prodaje stečajnog dužnika u cjelini', rekao je Miljenić.

Novim izmjenama zakona ograničit će se i broj postupaka koji će stečajni upravitelj moći imati kod jednog suca - tako će se pred istim sucem moći provoditi samo tri postupka.

Vlada će izmjenama Stečajnog zakona dodatno zaštititi i radnička prava. 'Jako često se događalo da nestane dokumentacija koja je važna za utvrđivanje mirovinskog statusa, a sada stečajni upravitelj mora to predati HZMO-u.

Naprimjer, bila je praksa povlačenja prijedloga za pokretanje stečaja, čime su se postupci unedogled produljivali i isti ti radnici nisu mogli doći u priliku ostvariti svoja prava jer stečaj nije ni pokrenut. To se sada više ne može – to se isključuje i postoji čvrst rok', pojasnio je Miljenić.

Info: T- portal

Post je objavljen 21.01.2013. u 14:08 sati.